I ŽZH traži 'Malinine' respiratore

Četiri županije - ZDŽ, Posavska, SBŽ i ZHŽ - službeno su se obratili Federalnoj upravi Civilne zaštite zahtjevom da im se dodijele kineski respiratori koje je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH za 10,5 milijuna KM kupila firma FH Srebrena malina.

Čekaju se ostali

Kako navodi Oslobođenje, respiratori se trenutno nalaze u skladištu tvrtke Hercegovinalijek u Rajlovcu. Enes Memić iz FUCZ-a kaže za Oslobođenje da su se obratili županijski ministarstvima zdravstva, odnosno kriznim stožerima da se izjasne o potrebama za respiratorima.

''Četiri županije su se već izjasnila, a da bismo podijelili svih 100 respiratora, potrebno je da se izjasni preostalih šest. Nakon čega će se ići prema Federalnom stožeru Civilne zaštite, koji treba donijeti zaključak o raspodjeli''', pojašnjava Memić.

Kada se respiratori podijele i postave u zdravstvenim ustanovama, očekuje se raspisivanje javnog poziva na kojem će se odabrati firma koja će izvršiti sva potrebna testiranja.

Afera s nabavkom 100 kineskih respiratora potrebnih za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 mjesecima potresa BiH. Istragu u ovom predmetu više od dva mjeseca vodi Tužiteljstvo BiH, po čijem nalogu su izvršeni brojni pretresi, obavljena saslušanja, izuzeta dokumentacije, a vrše se i vještačenja. Osumnjičeni u ovom slučaju su vlasnik firme FH Srebrena malina Fikret Hodžić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, federalni premijer Fadil Novalić, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ni RS nije bio imun pa je afera s kupovinom respiratora uzdrmala i ovaj bh. entitet. Tužiteljstvo BiH je 26. lipnja formiralo predmet u okviru kojeg se vrše provjere o nezakonitostima u vezi sa milijunskom nabavkom 50 respiratora za intenzivnu njegu u RS-u koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS-a platio firmi Medietik. Cijena tih respiratora po komadu bila je 157.312 KM.

U kojoj je fazi istraga i do kakvih saznanja se do sada došlo, u Tužiteljstvu BiH nisu mogli otkriti.

''Predmet je u radu i vrše se provjere. Više informacija ne možemo davati'', kaže za Oslobođenje Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

 
index Instagram400x230 youtube