Milan Tolić i Milan Vukšić u Svlačionici o utakmici s Vogošćom [audio]

Stanje u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine već godinama je daleko od dobrog i to nije nikakva tajna.

Zbog neusuglašenosti između tri saveza često se u pitanje dovede i samo natjecanje u objema Premier ligama i obično se kasni tjedan-dva s početkom. O biranju čelnih ljudi da i ne govorimo jer tu se mora rotirati po „ključu“ a za stručnost „tko te pita.“ O raznim povjerenicima, iliti komesarima ove i one lige, komisijama, listama i slično obično se sazna „iz novina“ ili se pojave „ko grom iz vedra neba“.

Unatoč moru problema na površinu najčešće isplivaju problemi sa suđenjem što ne treba čuditi uzme li se u obzir način izbora sudačkih parova na liste. Naime, često je bilo bitnije „čiji si“ ili „tko te stoji“ nego kvaliteta, a to su na svojoj koži osjetili suci iz Ljubuškog (Džolić-Šarac) koji su ostali kratkih rukava jer je netko drugi imao „nekog svog“ u Savezu, ovom ili onom. I onda se kao iznenadimo što utakmice sude suci koji nisu dorasli zadatku, ili jesu ako to nekom odgovara.

Zanimljiva je situacija s Izviđačem, na primjer kad u Ljubuški dolaze Borac, Gračanica, Vogošće i slično onda sude najbolji suci u BiH, braća Konjičanin ili Jović i Arnautović što je u redu. Tada gledatelji mogu biti sigurni da nitko neće biti zakinut i po pravilu to su dobre i gledljive utakmice radi kojih se i dolazi u dvorane. Ali, kad Izviđač negdje gostuje zna se desiti da pravdu dijele suci koji su „kao s Marsa pali“ i rijetko kad pogriješe na štetu domaćina, uglavnom nastrada gost. Nije nam cilj braniti Izviđač, ali dosta toga se moglo izbjeći da je Klub odlučniji i da netko ima hrabrosti udariti „šakom od stolom“ kao što je nekad mogao Stanislav Mucić. Rukometnog saveza Herceg-Bosne ne bi bilo da nema Izviđača koji je svojevremeno podigao rejting bosanskohercegovačkog rukometa, a danas ga u Savezu nitko ne stoji bez obzira što se neki „udaraju u prsa“. O nekim osobnim i klanovskim interesima u klubu nekom drugom prilikom jer nema smisla „ćoravom namigivat“.

Najnoviji primjer „udaranja po glavi“ aktualnog prvaka BiH je utakmica u Vogošći gdje su se pojavili suci Nebojša Bejtović i Bojan Burazor iz Kozarske Dubice koji su demonstrirali izrazito pristrano domaćinsko suđenje koje su uočili i slabiji poznavatelji rukometa. I ovaj put Klub je „oštro reagirao“ na klupskoj stranici i to je to, a prema Savezu po običaju – ni riječi.

Gosti u emisiji Svlačionica bili su pomoćni trener i trener vratara Milan Tolić i srednji vanjski Milan Vukšić s kojima smo razgovarali na samo o ovoj utakmici, već i o dosadašnjem dijelu prvenstva i o slijedećim utakmicama.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

 
index Instagram400x230 youtube