Održana godišnja Skupština Biciklističkog kluba Ljubuški

Sinoć je u Hotelu Bigeste, s početkom u 18 sati, održana godišnja Skupština Biciklističkog kluba Ljubuški.

Nazočne je pozdravio Josip Ramljak, dugogodišnji član BK Ljubuški i odnedavno član Upravnog odbora Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju je spomenuo da su dosta toga već učinili u godini iza sebe, ali da se nada da će 2021. godina biti još bolja i još uspješnija. Zatim je pozvao predsjednika Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine Tonija Zorića da se obrati s par riječi.

„Želio bih se zahvaliti BK Ljubuški na pozivu, a prije svega hvala na snu kojeg živimo zajedno ‘Hercegovina – raj za biciklizam’.

To je moj cilj od početka bavljenja ovim sportom, točnije 2011. godine kada smo osnivali klub u Mostaru. Tada su bili nazočni i današnji članovi BK Ljubuški, Ivan Mlinarević i Josip Ramljak. Kad povučem paralelu između samog početka i danas, Hercegovina ima 16 klubova, svojih 5 osoba u Upravnom odboru, najviše biciklističke institucije u Bosni i Hercegovini. Hercegovina glasi za najrazvijeniju cikloturističku regiju i tome je zaslužan i BK Ljubuški. To je jedan izvrstan primjer razvoja Hercegovine i često se spominje na konferencijama pred medijima“, kazao je Toni Zorić te se zahvalio i Gradu Ljubuškom.

„Posjedujete i prirodne i kulturne potencijale. Četrdeset godina živim u Hercegovini, i svaki put kad dođem u Ljubuški, uvijek se nanovo iznenadim. Također, uvijek volim pozvati gradske vlasti, gospodarstvenike da podrže ove ljude koji su prije svega profesionalci u ovome što rade i svaka suradnja s njima je dobrodošla. Promovirate grad i njegov turizam, te ako nastavite ovim tempom, zasigurno će i rezultati doći“ zaključio je Zorić.

Nakon Zorića, prisutnima se obratio predsjednik BK Ljubuški, Mirko Luburić koji je podnio izvještaj o svim dosadašnjim projektima.

„Nas par entuzijasta pokušavamo nastaviti što je stara škola započela prije osam godina. Ovo je godišnja, svečana sjednica koju započinjem izvješćem od početka godine. Naime, nekoliko dana prije 2020. godine smo zatvorili staru godinu i organizirali biciklističku vožnju koja je na kraju prerasla u pravu, malu biciklijadu s 40 biciklista. Nakon toga, već na samom početku 2020. godine, odradili smo i novu seriju dresova, te se učlanili u Biciklistički savez Bosne i Hercegovine. Organizirali smo posjete planinskim vrhovima Velebit, Velež, Šator, Čvrsnica, Biokovo kao i razne izlete kod prijateljskih klubova. Naš bratski klub BK Metković koji su nam, prije svega, uzor u radu s djecom, je organizirao MTB utrku za djecu i odrasle pod nazivom ‘Čemberica’ gdje smo mi bili i volonteri i sudionici utrke. Također, pružili smo podršku karavani prijateljstva Mostar – Vukovar koju ove godine nije bilo moguće organizirati, a na kojoj sam prošle godine osobno sudjelovao. To je bilo nezaboravno iskustvo i neopisiv osjećaj. Unatoč koroni, 18.5. smo otvorili sezonu te se odvezli na Otok zaljubljenika u biciklizam. Planiran je i Ljubuški Outdoor festival, koji nažalost nije održan zbog epidemiološke situacije, ali smo ga mi, uz organizaciju Ante Tomića – Kerametal uspjeli na neki način obilježiti tako da je 30.5. upisan u memoare.

Također, naše tradicionalno biciklističko hodočašće sv. Anti na Humcu nije potpuno zaboravljeno, iako nije bilo onakvo kakvo je trebalo biti i kakvo je bilo prethodnih godina“, rekao je Luburić.

U kratkim crtama donosimo i ostale projekte BK Ljubuški:

-Tri člana BK Ljubuški, Josip Ramljak, Ivan Majić i Petar Tomić, su sudjelovala na Brevetu u Banja Luci te odvozili 230 kilometara.

– Pružanje podrške klubovima u osnivanju

-Organizirana je i dječja utrka ‘Gračine – Kids race’

– Sudjelovanje na XCO utrci Hercegovina opet i osvojene su dvije medalje, drugo mjesto Mirko Luburić, treće mjesto Rudo Tomić.

– Sudjelovanje na XCM Hercegovina na lokalitetu Parka prirode Blidinje u organizaciji BK Mostar.

– Sudjelovanje na Primavera – biciklijada za ljepši spol u organizaciji BK Relax, Metković.

– Sudjelovanje na ‘Dani berbe grožđa u Brotnju.

Luburić se osvrnuo i na memorijalne biciklijade.

„Sudjelovali smo na memorijalnim biciklijadama za bicikliste i prijatelje koji više nisu s nama, a to su Ivan Brkić iz BK Čapljina, te Igor Penava iz Bk Relax Metković. Želio bih im i ovim putem odati počast minutom šutnje“.

Također, BK Ljubuški se može pohvaliti i s osam certificiranih ciklovodiča koji su prošli obuku u sklopu projekta CICLing rural, financiranog kroz EU fondove i Ureda Vlade ŽZH.

"U sklopu obuke odvožena je i biciklijada ‘Upoznaj Hercegovinu tematskom stazom franciskana’ koja je zamišljena da povezuje franjevačke samostane u Hercegovini.

Napomenut ću da smo u sklopu tog projekta povezali oko 60 km staza na području Grada Ljubuškog, probijanjem i ravnanjem neprohodnih puteva. Imali smo natjecatelje i na XC Ligi Dalmacije u Stankovićima pored Šibenika“, kazao je Luburić, te nadodao da je ove godine došla na red i dugoočekivana želja, a to je rad s djecom.

„Tek se uhodavamo jer nismo ni treneri, niti odgajatelji, ali djeca su oduševljena i već imamo nekoliko novih nada. Moramo nekome ostaviti u nasljeđe ovo za što smo se mi borili. A mi se zahvaljivamo Gradu Ljubuškom, kao i sponzorima koji vjeruju u nas, s nadom da i dalje podržavaju naš rad“, zaključio je Mirko Luburić.

Jučerašnjom vožnjom i darivanjem djece, kao i sjednicom, završile su se organizacije za 2020. godinu.

Na kraju sjednice, uručene su i priznanja kao zahvala onima koji su bili uz BK Ljubuški, a priznanje kao počasni član je dobio i Gradonačelnik Grada Ljubuškog, Vedran Markotić.

Uz Markotića, priznanja su dobili i Ministar financija ŽZH Toni Kraljević, Robert Vučić, Bruno Grgić, Ivan Mlinarević, Silvije Grbavac, Dalibor Talajić, Mitja Sluga i Toni Zorić.

Nakon sjednice, članovi BK Ljubuški su organizirali i zakusku u dvorani Hotela Bigeste.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 21 Prosinac 2020 08:09
 
index Instagram400x230 youtube