Crkva sv. Kate u Ljubuškom kroz povijest

Blagdan sv. Kate, zaštitnice crkve u Ljubuškom, svečano će se proslaviti sutra, 25. studenoga. Služit će se nekoliko misnih slavlja, a svečanu misu kojoj će prethoditi procesija u 11 sati predvodit će fra Miro Šego, župnik u Čitluku. Prigoda je to da se prisjetimo važnih podataka iz prošlosti, a koje vam donosimo u nastavku.

Samostan i crkva sv. Kate u Ljubuškom su postojali prije pada Hercegovine pod Turke. Samostan je, prema najstarijem spomenu, izgrađen 1435. godine. Turci su ga srušili 1563. godine. Nakon oslobođenja od Turaka, iz poštovanja prema ranokršćanskoj mučenici, a prije svega zbog potrebe vjernika samoga grada i okolnih sela, razmišljalo se o gradnji nove crkve svete Kate. Katolički vjernici koji su radili u državnim službama u Ljubuškom odlučili su 25. ožujka 1888. godine „da se na zidinama stare crkve sv. Kate podigne nova crkva“.

Iz nepoznatih razloga gradnja crkve započela je 1906. godine. Zbog nedostatka materijalnih sredstava gradnja crkve slabo je napredovala. Uz brojne probleme koje su imali graditelji, crkva je pokrivena 1912. godine. Onda je uslijedio dug zastoj. Gradnja je završena tek 1928. godine i od tada se u njoj slave svete mise nedjeljom i blagdanima. Zvonik crkve dovršen je 1940. godine.

Nakon Drugog svjetskog rata komunističke su vlasti crkvu svete Kate pretvorile u trgovačko skladište. Tek je 1963. vraćena fratrima koji su je obnovili i opskrbili nužnim namještajem. Godine 1983. promijenjen je dotrajali krov, pokrivena je bakrom te je obnovljena cijela vanjština. Drveni kor srušen je 1984. godine i podignut veći, betonski. Pod u crkvi popločan je bračkim kamenom, nabavljene su klupe, ugrađeno ozvučenje i postavljene nove postaje križnog puta, a preuređen je i oltarski dio. Oltar je okrenut prema puku, a svetohranište je postavljeno na desnoj strani iza oltara. U isto vrijeme nabavljene su orgulje stare preko 140 godina, vjerojatno najstarije u Hercegovini. Tijekom Domovinskog rata krov na crkvi bio je djelomično oštećen, a popravljen je 1995. i 2002. godine.

Vrijedi istaknuti i to da je ispred crkve 2009. podignut spomenik fra Lovri Šitoviću, najstarijem školovanom Ljubušaku.

 
index Instagram400x230 youtube