Proslava blagdana svetog Ante ratne 1992. godine: Obnoviti srce i dušu

U Rubrici  Iz nedavne prošlosti Ljubuškog donosmo članak koji je izišao u 5. broju ratnom izdanju Ljubuškog glasnika od 15. lipnja 1992. godine.

Kao i svake godine tako i ove upriličena je devetnica povodom blagdana sv. Ante na Humcu. Unatoč ratnim strahotama i neposrednim općim opasnostima koje su oglašavane i za vrijeme pobožnosti, ipak se velik broj župljana odazvao na devetnicu.

U prosjeku svake večeri tijekom devetnice okupljalo se preko tisuću osoba. Vjernici su svakodnevno imali prigodu za ispovijed već od 17 sati. Na raspolaganju su im bili domaći svećenici i oni iz okolnih župa. U 18 sati započinjala je pobožnost sv. Anti sa svetom misom i prigodnom propovijedi koju su predvodili domaći svećenici: fra Zoran Senjak, fra Luka Sušac, fra Mate Dragićević, fra Stipe Kurevija, fra Nikola Spužević i fra Franjo Vidović. Tijekom devetnice svećenici su u prijepodnevnim satima obišli stare i nemoćne dijeleći im pritom sakramenat pomirenja i svetu pričest. Na samu uočnicu kiša je padala gotovo cijeloga dana. Pred početak pobožnosti skupilo se oko 1700 vjernika. Pobožnost svetom Anti predvodio je župnik fra Velimir Mandić, a misno slavlje kapelan iz Međugorja fra Iko Skoko. U prigodnoj propovijedi fra Iko je naglasio: »Obnova moga naroda počinje od mene i čineći tako moći ćemo obnoviti ne samo svoj narod nego i šire«. Misa je završila već tradicionalnim blagoslovom djece.

Na sam Blagdan program je bio znatno drukčiji od prijašnjih godina. Zbog još prisutne ratne opasnosti i mogućega napada prvi put u povijesti župe Humac na blagdan sv. mise su slavljene i u filijalnim crkvama: Cernu, Gornjim Radišićima, Prologu, Crvenom Grmu, Zvirićima i Lisicama. Na Humcu su mise bile u 6, 7, 9,11 i 18 sati. Zanimljivo je napomenuti da je i glavna Blagdanska misa, kao i sve ostale mise u devetnici, slavljena u staroj crkvi. To je također rijetko bivalo u povijesti Župe Humac. Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodio je svećenik — prognanik, župnik Dobrog Sela — Tepčića i Slipčića. fra Drago Škrobo. U nadahnutoj propovijedi on je naglasio da u ovo vrijeme obnove treba obnoviti, ne samo objekte, nego prvenstveno srce i dušu s Biblijom i križem u ruci. Vratiti se Bogu, iskorijeniti velika zla koja su razarala ili još uvijek razaraju hrvatski narod pobačaje, psovku, nemoral, nejedinstvo — to je prava obnova. U tome nam puno pomaže sv. Ante i njegov zagovor kod Isusa kojeg je ljubio iznad svega.

Unatoč svim strahovima na glavnoj misi skupilo se oko 2300 vjernika, a na ostalima u Svetištu ukupno 1240 vjernika. Tu misu emitrao je Radio Ljubuški, 14. lipnja, a ista radio-postaja uoči samog blagdana emitirala je dvije večernje emisije o sv. Anti i o njegovom štovanju u Hercegovini.

U sumrak Blagdana začuh veseli cvrkut ptica uz kišu koja je tiho rominjala To m je dalo nadu da će i ove ratne nedaće skoro prestati i da ćemo se već sjedeće godine okupiti u mnogo većem broju na blagdan našega zaštitnika i zahvaljivati mu na zagovoru kod Gospodina za mir naše Lijepe Domovine.

 
index Instagram400x230 youtube