Toni Kraljević dobio najviše glasova za Središnji odbor na saboru HDZ-a BiH

Trinaesti izborni sabor HDZ-a BiH, osim novog užeg rukovodstva, rezultirao je i izborom ostalih stranačkih tijela, pa je tako na Saboru izabrano 30 novih članova Središnjeg odbora – neki od njih su poznata, iskusna imena koja su već zastupljena u pojedinim tijelima vlasti, počevši od lokalne, županijskih i entitetskih, pa do državne razine vlasti. Međutim, medu članovima ima i novih lica koja svakako unose svježinu, piše Večernji list.

Regionalna zastupljenost

Donosimo imena izravno izabranih članova, a to su: Toni Kraljević, Petar Galić, Glorija Lijović, Slavko Matić, Luka Jurić, Nikola Bošnjak, Ivica Marčinković, Nataša Pavić, Danijel Nikolić, Ilija Marić, Ankica Gudeljević, Vlatko Pešikan, Tatjana Lučić-Čelan, Josip Martić, Anita Paurić, Ivo Šimunović, Vanja Oroz Jukić, Stjepan Bošković, Smiljan Vidić, Helena Lončar, Slađan Bevanda, Stjepan Krasić, Predrag Kožul, Zlatko Jelić, Miro Kraljević, Boris Marjanović, Ana Rašo, Drago Tule, Marijan Kljajić i Zoran Lovrić.
Po statutu stranke, Središnji odbor, osim izravno izabranih 30 članova, čine i predsjedništvo HDZ-a BiH, kao i predsjednici županijskih i regionalnih odbora HDZ-a BiH te predsjednik odbora HDZ-a BiH za Distrikt Brčko.
Kada je pak riječ o 30 izravno izabranih članova, oni dolaze iz svih organizacijskih oblika stranke, pa se tako iz svake izborne jedinice iz članka 30. stavak (1) točka g) biralo najmanje po dva člana. Središnji odbor HDZ-a BiH izuzetno je bitna stranačka organizacija koja se skrbi o provedbi odluka Sabora HDZ-a BiH te raspravlja i odlučuje o bitnim političkim pitanjima, utvrđuje politiku HDZ-a BiH u sklopu programa, analizira rezultate općih izbora i donosi potrebne odluke, određuje predizbornu i izbornu strategiju stranke, propisuje način predlaganja kandidata HDZ-a BiH na općim izborima te na izborima za članove tijela lokalne samouprave. Izaslanici na Saboru izabrali su i novi Nadzorni odbor u kojem će u idućem razdoblju djelovati Nevenko Herceg, Josip Marković, Igor Vrljić, Vlado Čuljak i Ivan Periša. Po statutu stranke, Nadzorni odbor HDZ-a BiH ima dužnost nadzirati materijalno-financijsko poslovanje HDZ-a BiH te za svaku kalendarsku godinu podnijeti izvješće Predsjedništvu stranke.
Nadzorni odbor HDZ-a BiH također pazi da cjelovito materijalno-financijsko poslovanje bude u skladu sa zakonom. Nadzorni odbor HDZ-a BiH ovlašten je nadzirati i materijalno-financijsko poslovanje svih ostalih organizacijskih oblika u HDZ-u BiH. Istodobno, u sastav Nadzornog odbora HDZ-a BiH ne mogu biti imenovane osobe iz sastava Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke.

Programski dokument

S druge strane, Sabor HDZ-a BiH rezultirao je i usvajanjem značajnih dokumenata, a posebice Programske deklaracije u kojoj se jasno poziva na unutarnji preustroj zemlje po mjeri svih triju konstitutivnih naroda, uz uvođenje najmanje triju teritorijalnih jedinica. Također, posebno se naglašavaju ciljevi poput zaštite braniteljske populacije i digniteta Domovinskog rata, sprječavanja pokušaja krivotvorenja povijesne istine o Domovinskom ratu, kao i gospodarskog razvoja, povratka, ustroja pravne države i socijalnih prava. Kada je riječ o ključnim ciljevima rada stranke, u dijelu dokumenta koji nosi naslov BiH, podsjeća se kako je Daytonski mirovni sporazum zaustavio rat i omogućio mir pod patronatom međunarodne zajednice, ali nije osigurao izgradnju demokratske i samoodržive BiH. Ističe se kako je dosljedno zalaganje HDZ-a BiH za ustavni i administrativni te administrativno-teritorijalni preustroj Bosne i Hercegovine i opravdano zahtijevanje da se uđe u proces dogovornoga preustroja ove zemlje i osiguranja pune ustavne i stvarne jednakosti svih triju konstitutivnih naroda, zbog čega su Hrvati često i sankcionirani, danas rezultiralo sve glasnijim zahtjevima i drugih političkih stranaka, ali i konkretnim zaključcima i ocjenama relevantnih tijela međunarodne zajednice za promjenom dotrajalih daytonskih rješenja i potrebi nužnog preustroja BiH te donošenjem novog ustava.

Posebno se naglašava kako im rezolucije i stavovi međunarodnih čimbenika daju za pravo da i dalje ustraju u nastojanjima za preustrojem zemlje po mjeri triju konstitutivnih naroda.

SREDISNJI ODBOR

1.TONI KRALJEVIĆ 226
2.SLAVKO MATIĆ 205
3.STJEPAN BOŠKOVIĆ 202
4.HELENA LONČAR 196
5.SMILJAN VIDIĆ 194
6.SLAĐAN BEVANDA 192
7.STJEPAN KRASIĆ 181
8.NATAŠA PAVIĆ 177
9.JOSIP MARUĆ 174
10.DANIJEL NIKOLIĆ 171
11.ILIJA MARIĆ 168
12.IVO ŠIMUNOVIĆ 167
13.LUKA JURIĆ 166
14.PETAR 6ALIĆ 155
15.ANKICA GUDELJEVIĆ 152
16.NIKOLA BOŠNJAK 150
17.GL0RDA LIJOVIĆ 146
18.ANITA PAURIĆ 131
19.VLATKO PEŠKAN 130
20.PREDRAG KOŽUL 126
21.ZLATKO JELIĆ 125
22.TATJANA LUČIĆ-ČELAN 121
23.IVICA MARONKOVIC121
24.MIRO KRALJEVIĆ 116
25.VANJA OROZJUKIĆ 111
26.BORIS MARJANOVIĆ102
27.ANA RAŠO 101
28.DRAGO TULE73
29.MARIJAN KLJAJIĆ 68
30.ZORAN LOVRIĆ 66

NADZORNI ODBOR

1.NEVENKO HERCEG 211
2.JOSIP MARKOVIĆ 190
3. IGOR VRLJIĆ 187
4. VLADO ČULJAK 184
5. IVAN PERIŠA 175

 
index Instagram400x230 youtube