|VIDEO| Kako održivo upravljati obnovljenim kulturnim dobrima?

Obnovom i revitalizacijom kulturne baštine u Gradu Ljubuškom javlja se i potreba za educiranjem i poboljšanjem kapaciteta dionika koji upravljaju kulturnim dobrima.

U tu svrhu JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke- HERAG kroz EU projekt HeritageREVIVED organizirala je radionicu s ciljem osnaživanja kapaciteta dionika u upravljanju u kulturi kako bi naučili kako održivo koristiti i upravljati kulturno-povijesnom baštinom.

Jesu li kultura i turizam spojivi? Kako interpretacija baštine utječe na doživljaje koje turisti nose iz destinacije? Odgovore na ova pitanja tražili su polaznici radionice za dionike u upravljanju u kulturi u sklopu EU projekta HeritageREVIVED.

Na radionici je sudjelovalo ukupno 14 zaposlenika institucija koje na području Ljubuškog i Zapadnohercegovačke županije istražuju i čuvaju baštinu, obnavljaju je, prezentiraju, pripremaju razvojne i EU projekte temeljene na kulturnoj baštini, ili pak njome upravljaju.

Znanje i iskustvo s područja upravljanja kulturnim dobrima i mogućnostima pomirenja zaštite i stavljanja baštine u funkciju razvoja kulturnog turizma s polaznicima radionice podijelio je dr. sc. Ivan Alduk, arheolog s bogatim iskustvom upravo na zaštiti i prezentaciji arheološke baštine u ruralnim i suburbanim sredinama.Ispred organizatora JU HERAG polaznike je pozdravio ravnatelj Radoslav Luburić, istaknuvši kako je kroz projekt HeritageREVIVED proveden niz edukacija za stručnjake iz područja kulturne baštine, ali i onih za djecu u svakom od gradova partnera, a sve kako bi se osim razvoja infrastrukture razvila i briga za baštinu i kako bi se njome upravljalo na način koji pomiruje očuvanje i turistički razvoj.

„Ljubuški je definitivno u posljednjih nekoliko godina kroz ovaj i slične projekte napravio korak dalje u istraživanju i općenito shvaćanju vrijednosti svoje kulturne baštine. S obzirom da je njihov turistički razvoj na početku, a turistički potencijal jako velik, definitivno imaju priliku izbjeći sve negativne utjecaje turizma na baštinu i koristiti samo ona pozitivna iskustva u prezentaciji. Cilj radionice je bio ukazati upravo na te stvari - kako baštinu ne shvaćati kao teret već kao priliku, kako je prezentirati i interpretirati budućim posjetiteljima a da se pri tome zadrži njena izvornost i povezanost lokalnog stanovništva s vlastitim naslijeđem, što je od izuzetne važnosti. Iako je naglasak bio na kulturnoj baštini, materijalno i nematerijalnoj - Gračine, Stari grad Ljubuški, samostan sv. Ante na Humcu, stećci, legende - bilo je govora i o povezanosti toga dijela s prirodnom baštinom, posebno tokom Trebižata ili primjerice vinskim sortama Hercegovine. Iako sam bio predavač, meni je radionica bila jako korisna u prikupljanju novih iskustava, a  nadam se da je takva bila i polaznicima koji će uskoro, vjerujem, imati priliku i primijeniti ono o čemu smo ovdje razgovarali.“ – zaključio je Ivan Alduk nakon same radionice. 

A dojmovi polaznika zabilježeni su u videu, kojeg svakako pogledajte!

Projekt HeritageREVIVED financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014. –2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

fb_cover.pngSadržaj ove objave je isključiva odgovornost JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG i ni u kojem slučaju ne predstavlja stavove Europske unije.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 21 Prosinac 2022 08:43
 
index Instagram400x230 youtube