U “Noći muzeja” na Humcu predstavljen i Humački zbornik

Sinoć se u 18 sati, povodom manifestacije “Noć muzeja”, u Franjevačkom samostanu sv. Ante organizirao posjet i razgledavanje muzeja i galerije na Humcu.

Cilj manifestacije je educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju.

Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Muzej u Humcu najstariji je muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. godine. Nalazi se u sklopu franjevačkog samostana u Humcu pokraj Ljubuškoga.

U sklopu samostana se nalazi i Galerija „Majka“. To je zbirka umjetnina sa svojim stalnim postavom pod nazivom “Majka” koja je svečano otvorena uoči Majčina dana, 8. svibnja 2004.

U galeriji se nalazi oko 250 umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike. U zbirci je zastupljeno četrdesetak kipara i dvadesetak slikara iz Hrvatske i BiH, dva kipara iz Slovenije, te nekoliko kipara i slikara iz Konga.

U Galeriju sa sedam izložbenih dvorana ulazi se iz klaustra samostana. Uz svako izloženo djelo uredno se nalazi ime autora i naslov dijela napisan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Također, u 19 sati u dvorani sv. Ante održano je i predstavljanje Humačkog zbornika u povodu 150 godina Franjevačkog samostana na Humcu.

Uvodnu riječ je imao gvardijan fra Dario Dodig koji je prisutne pozdravio i obratio im se s nekoliko rečenica.

“Sve vas ovdje lijepo pozdravljam, u ovoj “Noći muzeja”, posebno što je naš muzej najstariji u Bosni i Hercegovini, koji je, možemo reći, glavna institucija kulture započela s ovoga brežuljka. U toj prigodi želimo i predstaviti Humački zbornik. Trebalo je pričekati da se ti radovi saberu”, kazao je gvardijan fra Dario Dodig.

humac_noć_muzeja-29-scaled.jpg

Nadodao je da se nada da ga fra Robert neće kritizirati što su ovoliko dugo čekali na zbornik.

“Njemu posebno zahvaljujem kao uredniku i onome koji se potrudio da bi ovaj zbornik ugledao svijetlo dana.”

Zbornik, koji je izašao krajem prošle godine, ali zbog epidemioloških mjera nije bio predstavljen ranije, sinoć su predstavili fra Robert Jolić i dr. Ante Čuvalo.

Također, prisutnima se obratio i fra Robert Jolić.

“Prije nekoliko mjeseci, nakon dugog i mukotrpnog putovanja, svjetlost dana ugledao je Humački zbornik, radovi sa znanstvenog simpozija održanog još prije gotovo tri godine, u listopadu 2017., u prigodi proslave 150. obljetnice početka izgradnje franjevačkog samostana i crkve sv. Ante na Humcu” kazao je Jolić.

U svom govoru se osvrnuo i na sadržaj zbornika, koji je podijeljen na dva velika dijela: I. dio „Župa – samostan – crkva“ i II. dio „Zemlja – narod – kultura“, jer je nakana bila obraditi ne samo crkvenu prošlost humačkoga samostana i župe, nego i opću povijest ljubuškoga kraja.

To ne treba čuditi jer se te dvije stvarnosti: crkvena i društvena povijest ovdje isprepleću već stoljećima.

Ukupno je objavljeno 17 radove, dok su neki otpali jer ih autori nisu poslali na vrijeme, ni nakon tri godine koliko su imali za pripremu i nakon održanog simpozija.

Oba su poglavlja ukrašena odličnim izborom fotografija, od kojih su neke veoma rijetke i ovdje se objavljuju prvi put.

“Želim istaknuti da smo se oko odabira fotografija posebno potrudili, tako da su izabrane one najkvalitetnije i najupečatljivije, a neke se objavljuju prvi put, osobito one iz vrlo staroga razdoblja. Ne smijem reći iz razdoblja starijeg od fotoaparata” zaključio je fra Robert Jolić.

Ovu manifestaciju su svojim pjevanjem uveličali članovi klape Benedictus.

Humački zbornik se može nabaviti u franjevačkom samostanu na Humcu.

 
index Instagram400x230 youtube