Šuplja Stina najavila koncert i premijeru novog albuma

Kultna Šuplja Stina, jedan od najstarijih hercegovačkih glazbenih sastava i ovog će ljeta održati koncert, kojim će bend proslaviti 38 godina umjetničkog stvaralaštva.

Na službenoj Facebook stranici grupe noć pjesme, humora i veselja najavljena je za subotu, 17. kolovoza s početkom u 20 sati, a središte vrhunske zabave će i ovaj put biti igralište Luke, javlja Šipovača Portal.

Pitali ste za nove hitove, za sljedeću svirku, za novi album... A SAD ČUJTE I POČUJTE dragi naši fanovi, od Šipovače i Ljubuškog do Njemačke i Amerike, vaša Šuplja Stina ovo lito vam poklanja nezaboravnu noć pjesme, humora i veselja a bit će štogod i za omastit brke Svirka uživo do dugo u noć, a uz stare uspješnice (Himna, Luče moje, Druže Ćelo, Trava zelena, Selektor Ćuro, Puši lolo, Čudna jada, Seoske pare, Buco zove ...) premijerno će biti izvedene i pjesme s novog albuma. – stoji u najavi.

O Šupljoj Stini

U ljeto, davne 1986. godine, četvorica zaljubljenika u glazbu odlučuju promijeniti šipovačku svakodnevnicu. Prijatelji, tada mladi entuzijasti i avanturisti: Veljko Vukojević "Vešo", Mile Bebek "Slavenko", Mate Grbavac "Ćulić" i Ivan Grbavac "Fikro", dogovaraju se zajedničkim naporima unijeti "živost" u Šipovaču kroz pjesmu, humor i veselje. Ideju pretvaraju u djelo lateći se harmonike, gitare, bubnjeva i ostalih glazbenih instrumenata te osnivaju glazbenu grupu "Šuplja Stina". Iste godine, nakon par proba odlučuju se za prvu svirku, koja je bila prekretnica za buduće djelovanje Šuplje Stine. Bend u sastavu: Vešo (autor pjesama), Slavenko (harmonika), Mate (gitara), Fikro (vokal) te Mijo Bebek "Strašni" koji sjeda za bubnjeve, radi nezaboravnu svirku te im mnogi predviđaju svijetlu budućnost. Od tada i ona poznata: "Što Šipovača ima ni Južni Vetar nema - četiri najveća glazbena boema". Nakon toga, sljedećih nekoliko godina, bend po par puta godišnje radi koncerte na različitim lokacijama u Šipovači te postaje sve popularniji na tadašnjoj ljubuškoj glazbenoj sceni. Tih godina dolazi i do prve promjene u sastavu - napušta ih vokal Ivan Grbavac "Fikro" koji se odlučuje za solo karijeru, a da imaju velike planove za budućnost dokazuju dovođenjem u svoje redove tadašnjeg mladog "tića" Dragu Grbavca.

Šuplja Stina je iz godine u godinu imala sve više svojih fanova, i u trenucima kad se bend pripremao zakoračiti na tadašnju veliku jugoslavensku glazbenu scenu, među najbolje, nastupio je rat koji je poremetio njihove planove. Nakratko su prestali s djelovanjem, a grupa je pretrpjela gubitke u sastavu - bend napuštaju gitarist Mate Grbavac "Ćulić" i harmonikaš Mile Bebek "Slavenko". U teškim trenucima Šuplje Stine, odlučujuće poteze radi glavni frontmen grupe, legenda Šipovače i hercegovačke glazbene estrade Veljko Vukojević "Vešo", dovodeći u sastav novog člana - Alen Grbavac "Čupo" preuzima mjesto gitariste, dok je Tonći Grbavac angažiran kao 'prva rezerva' benda. Grupa opet počinje održavati koncerte barem jednom u godini, u većini slučajeva na mjestu gdje je sve počelo - ispred škole u Šipovači.

Šuplja Stina je specifičan bend koji svojim pjesmama na humorističan način govori o zbivanjima u Šipovači. Nimalo laku svakodnevnicu života ovdašnjih ljudi i vremena u kojem žive, kako one lijepe i šaljive događaje tako i one suprotno od toga, oni pretvore u pjesmu, a na koncertima vlada obilje smijeha i humora. Već gotovo četiri desetljeća generacije Šipovčana i Šipovčanki odrastaju uz Šuplju Stinu.

Ono što Šuplja Stina nije opivala to se nije niti dogodilo – kazati će fanovi benda, kojih, osim Šipovače ima diljem svijeta. Dakako, nije riječ o Kinezima, Marokancima ili Meksikancima, već o domaćim ljudima koji su zbog loših ekonomskih prilika morali trbuhom za kruhom u tuđinu.

Na njihovoj prošloj svirci selo je gorjelo. I to doslovno. Naime, nakon što je bend započeo s nastupom, u selu je u blizini kuće jednog od članova planuo požar za kojeg će mještani kazati da je bio neuspješni pokušaj sabotaže koncerta kako bi se spriječila premijera nekih pjesama škakljivog sadržaja.

No, Šuplja Stina nastavlja prašiti dalje, stoga nema sumnje kako će i ovaj put Vešo sa Mijom Strašnim, Dragom i pratnjom mještanima prirediti još jednu noć za pamćenje.

 
index Instagram400x230 youtube