Održana književna večer posvećena Veselku Koromanu

Književna večer posvećena Veselku Koromanu na kojoj je predstavljena njegova nova zbirka pjesama “Bit ću negdje” održana je u  Kulturnom centru.

U programu su sudjelovali i o djelu govorili Ivan Vukoja, koji je ujedno i moderirao događaj, Miroslav Palameta i Željko Ivanković, dok je stihove čitao Robert Pehar.

- Veselko Koroman je jedan od značajnijih živućih hrvatskih i bosanskohercegovačkih pjesnika, a usudim se reći kako bi, da su njegove pjesme izvorno napisane na nekom od 'velikih europskih jezika', bio jedan od značajnijih živućih europskih i svjetskih pjesnika - kazao je u uvodnom dijelu programa Ivan Vukoja te istaknuo kako je u tijeku originalan, zanimljiv i hvalevrijedan projekt u Ljubuškom.

- Riječ je o sedam pjesama Veselka Koromana koje su oblivene u bronci ispisane na brončanim reljefima čiji je autor akademski kipar Stjepan Skoko. Neki reljefi su već postavljeni na određenim simbolički bitnim lokacijama u Ljubuškom, a preostali će biti postavljeni u što skorije vrijeme – otkrio je okupljenima Vukoja i uputio zahvalu Gradu Ljubuškom koji je odobrio i financijski podržao projekt postavljanja brončanih reljefa.

Književnik i publicist Željko Ivanković je istaknuo kako pjesnik i čitatelji kroz razumijevanje pojmova tragaju za onim što bi se zvala 'prvotna nevinost svijeta' kroz traganje za odgovorima, dok je Miroslav Palameta analizirao sedam autorovih pjesama.

Pjesnik i književnik Veselko Koroman rođen je u 1934. u Radišićima kod Ljubuškog. Povjesničar je književnosti iz BiH i nezaobilazno ime suvremenoga hrvatskog pjesništva. Piše pjesme, romane, pripovijetke, eseje, putopise, književnu kritiku i sastavlja antologije. Autor je više knjiga, među kojima i zbirke pjesama “Crne naranče”, eseja i kritika “Pogled iz zrcala” te romana “Mihovil”.

 
index Instagram400x230 youtube