Promocija zbirke poezije Stjepana Bote napunila dvoranu hotela Bigeste

Večerašnja promocija prve zbirke poezije Stjepana Bote napunila je kongresnu dvoranu hotela Bigeste do posljednjeg mjesta.

Osvrti na ovu zbirku slušali su se i stojećki budući da je zbog velikog interesa ponestalo stolica.

Zbirku pod nazivom „Pjesme duše i srca“ predstavili su sam autor i dr.sc. Ljiljana Herceg, koja je istaknula kako je Botina poezija spoj zavičajnosti i duhovnosti.

 „Boto u tim organskim znacima rodnoga kraja pronalazi samoga sebe, svoj vlastiti identitet, uranja u svoju vlastitu duhovnost tražeći ljubav. Ljubav je nekako lajtmotiv cijele njegove knjige, i korespondira sa tim zavičajnim motivima i na taj način zbirku povezuje u jednu cjelinu. Kroz zbirku on govori o vlastitom iskustvu, ali zapravo, govoreći o samome sebi, on govori općenito o čovjeku; o njegovoj položajnosti u suvremenom svijetu, o njegovim dilemama, krizama, tegobama, strahovima; on govori i o aktualnim društvenim problemima. Kroz takve motive on zapravo pokazuje sve neke civilizacijske traume suvremenog života i svijeta, nastojeći pronaći i vlastiti i neki općeljudski mir, pa u ljubavi upravo vidi izraz toga mira, te sreće, pa zapravo i svoje cjelovitosti…“, objasnila je dr.sc. Ljiljana Herceg.

Boto je pak istaknuo kako je riječ o zbirci u kojoj je objedinio pjesme koje su nastajale proteklih par godina, te je izrazio nadu kako će u budućnosti neke njegove pjesme biti i uglazbljene.

A za isto bi se trebao pobrinuti mladi Mislav Ramljak koji je večeras pjesmom i izvedbama na gitari uljepšao ovu promociju.  

Boto se na kraju zahvalio i svima koji su se pobrinuli da ovo djelo ugleda svjetlo dana; Hercegovačkoj kulturnoj baštini Bilig u čijem je nakladništvu ova zbirka izdana; Željki Primorac čija fotografija krasi naslovnicu; Božani Bošnjak čije se ilustracije mogu naći unutar knjige; te Stjepanu i Milanu Bebeku, te Karolini Alilović koji su ustupili svoje fotografije za zbirku.  

Istaknuo je kako mu se već ostvario i san da nekog drugog inspirira da se prihvati poezije, pa je večeras okupljenom mnoštvu pročitao pjesmu svoje 10-godišnje rođakinje koja je pjesmu napisala inspirirana njegovim primjerom.

Programom je moderirala Anamarija Nosić.

 
index Instagram400x230 youtube