[FOTO] Zdenka Kovačiček najavila večerašnje otvaranje Ljubuški jazz festivala

[FOTO] Zdenka Kovačiček najavila večerašnje otvaranje Ljubuški jazz festivala FOTO: IKS Portal

„Pa ni Zagreb nema jazz festivala“, bila je to konstatacija na kraju današnje konferencije za medije gdje su Zdenka Kovačiček i Zvonimir Bajević iz Greenhouse blues banda najavili večerašnje otvaranje drugog izdanja Ljubuški jazz festivala.

Uoči ove konstatacije, Kovačiček je pohvalila organizatore jer su krenuli u jednu ovakvu priču u Hercegovini.

„Drago mi je kada čujem da se ovakvo nešto događa van nekog centra, van Zagreba, čak se mi u Zagrebu često tužimo da više nema pravog jazza“, rekla je Kovačiček koja je na pressici najavila što sve publiku večeras čeka na njezinom koncertu u gradskom parku u Ljubuškom.

„Pokušavala sam repertoar složiti u svim mogućim žanrovima jer ja nikada nisam odvajala žanrove. Za  mene je dobra glazba jedan žanr. Tako sam uključila u program moje hitove, ali i blues jer smatram da je jazz počeo s bluesom. Blues je rođenje jazza tako da će sve imati i notu bluesa. Htjela sam uključiti i ove nove pjesme koje su tek sada došle do publike, kao što je „Frka“ koja je snimljena još 1981. godine, a koja sada doživljava novi procvat zahvaljujući Nipplepeople. Sve sam to uključila u program, a tu će biti i pjesme s novog albuma. Mislim da će publika biti zadovoljna, bit će zadovoljna stara publika, ali pogotovo i mlada publika koja je posebno dobro prihvatila moj novi album“, najavila je Kovačiček.

Festival počinje večeras koncertom Zdenke Kovačiček i Greenhouse blues banda, a nastaviti će se radionicama na kojima će renomirani jazz glazbenici poučavati ljubušku djecu na seriji radionica, rečeno je na današnjoj pressici gdje su, uz Kovačiček i Bajevića, govorili Ivana Šaravanja i Toni Kraljević, u ime organizatora i pokrovitelja.

“Nama je želja i cilj da se iz ovoga izrode neki mladi bendovi. Već je prvi Jazz festival s jazz radionicama pokazao velike rezultate. Ja se nadam da će se kod mladih, koji će i večeras biti na koncertu, da će im se, vidjevši vas, želja za jazzom još više povećati”, rekla je na pressici Ivana Šaravanja.

Ministar financija i dopredsjednik ŽZH Toni Kraljević, koji je jedan od inicijatora ovog festivala, je istaknuo kako će večerašnji koncert mnogo značiti ljubuškoj publici koja ima rafiniran ukus.

„Uz ovu koncertnu atrakciju, još jedan trajni benefit ovog Jazz festivala je njegova edukativna komponenta jer želimo da naša djeca dobiju jednu posve novu dimenziju pouke od vrsnih jazzista i vrsnih glazbenika koji će s njima raditi na jazz radionicama“, rekao je Kraljević.

Dodao je kako ga veseli činjenica da se broj učenika u Osnovnoj i Srednjoj Glazbenoj školi Ljubuški približava broju polaznika čuvene Izviđačeve rukometne akademije.

Ako ćemo jednu analogiju i paralelu povući, možemo reći da je Ljubuški grad sporta, ali ujedno i grad kulture. Najstariji muzej u BiH je u Ljubuškom. Jedan od najstarijih spomenika pismenosti na ovim prostorima nalazi se ovdje, to je Humačka ploča koja se čuva na Humcu. Ljubuški je stari grad gdje je nastala Hercegovina, ne trebam posebno napominjati kako je to grad prirodnih ljepota i jedno ugodno mjesto za življenje još od antičkih vremena. Ovdje su pronađeni neki artefakti iz antičkog razdoblja, na kojima su i neki instrumenti, tako da naš jazz seže već iz antičkih vremena“, “kroz šalu” je izjavio ministar Kraljević.

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 13 Kolovoz 2021 16:11
 
index Instagram400x230 youtube