Dr. sc. Vujević o maslinarstvu u Hercegovini [video]

„Maslinarstvo u Ljubuškom sve više napreduje“, ocijenio je u razgovoru za Radio Ljubuški dr. Predrag Vujević, zaposlen u Agenciji za poljoprivredu i hranu RH i redovan predavač na Noćnjaku, manifestaciji koja okuplja maslinare iz čitave regije.

Vujević je inače Ljubušak, a njegov kratki boravak u rodnom kraju iskoristili smo za razgovor.

Na nedavno održanom Noćnjaku Ljubušaci su osvojili više  medalja za kvalitetu svojih maslinovih ulja, a Vujević kaže kako je to potvrda da se dobro radi, unatoč tome što se maslinarstvo u Hercegovini tek nedavno počelo intenzivnije razvijati.

Prije nekoliko godina su se počeli intenzivnije saditi nasadi maslina u Hercegovini. Međutim, masline su se i ranije ovdje sporadično uzgajale na određenim lokalitetima. Budući da sam ja Hercegovac koji se bavi maslinarstvom, znaju mi često ovi naši Dalmatinci reći; „Što vi hoćete, pa vi Hercegovci nemate iskustva s uzgojem maslina“ pa ja njima uvijek kažem; „Moj pokojni djed je prije 100 godina sadio masline ovdje u Ljubuškom, točnije u Glavici iznad Plantaže“, otkriva nam zanimljivu anegdotu Vujević.

On dodaje kako  masline koje mu je djed sadio još postoje na imanju njegovog brata.

Maslina egzistira ovdje u Hercegovini već dugi niz godina, samo se nije sadila za komercijalnu proizvodnju“, kaže Vujević i dodaje kako je prilika za hercegovačke maslinare u brendiranju svojih proizvoda i udruživanju proizvođača. 

Naime, u posljednje vrijeme sve se više priča o zdravoj prehrani i zdravom načinu života, a maslina je odavno sinonim za nutritivno zdravu namirnicu.

U tom kontekstu kao nutritivno vrijedna namirnica, maslina i maslinovo ulje preporuča se u svakodnevnoj ishrani. U posljednje vrijeme to ide i dalje. Kako se analitika sve više razvija sada se više ne ide samo na sastav masnih kiselina u maslinovom ulju, nego se analiziraju i neki drugi nutritivno vrijedni spojevi kao što su antioksidansi i fenoli, pa se pokazalo da su maslinova ulja Hercegovine vrlo vrijedna i vrlo bogata antioksidativnim spojevima. To je prilika da ih možemo na taj način prezentirati“, istaknuo je.

U audiozapisu poslušajte što je rekao o ovoj godini u maslinarstvu, koje je savjete dao maslinarima, ali i o tome koji su novi trendovi u uzgoju maslina!

 
index Instagram400x230 youtube