Isprobajte recepte Ljubušanke Irene Miličević i uživajte u bogatstvu okusa

Iako se nekoć u gotovo svakoj kući pripremala zimnica, danas se sve više opredjeljujemo za šaroliku ponudu raznih džemova, pekmeza, kompota, ukiseljena povrća i ostalih pripravaka koje pronalazimo u trgovinama.

Na svu sreću, ovaj običaj nije u potpunosti izostao, a da ga treba čuvati i njegovati, kako bi se tradicija naših baka i majki prenijela na mlađe naraštaje, potvrdila nam je i Ljubušanka Irena Miličević, dugogodišnja slastičarka u Etno selu Herceg te nastavnica kuharstva u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.

S obzirom na to da je zbog neuobičajeno visokih temperatura ove godine ranije dozrelo povrće i voće, već sada je vrijeme da se uhvatimo posla…

Praktičan rad s učenicima

„Zimnica je jedan od najstarijih načina konzerviranja hrane koji je nastao u drevna vremena, kako bi se sačuvala hrana tijekom hladnih i dugih zima. Iako je svježe i konzervirano voće i povrće dostupno tijekom cijele godine, u našim krajevima ukorijenjen je običaj pripreme zimnice. Izazov je to da raznovrsno ljetno voće i povrće upakiramo u teglice, kako bismo imali bogatu trpezu, ali i poklonili ponešto dragim osobama. Vjerujem da svaka domaćica voli pripremati šaroliku zimnicu, po najdražim maminim i bakinim receptima, uz još veću sreću ako je iz vlastita vrta“, kazala nam je Miličević.

Postoji priča da su nekada davno mornari na brodovima obavezno nosili velike bačve s kiselim kupusom, jer su na taj način prevenirali opasnu bolest skorbut koja inače nastaje zbog nedostatka vitamina C u prehrani (100 g kiselog kupusa sadrži 35 mg vitamina C). Uz kiseli kupus, mnoštvo je povrća koje konzerviramo, poput krastavaca, cikle, mrkve, paprike te omiljene cherry rajčice.

Donosimo recept za marinirane cherry rajčice:

Sastojci:

2 kg cherry rajčica, 2 komada crvenog luka, 8 režnjeva bijelog luka, grančice ružmarina, 1 l vinskog octa, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 2 žličice papra u zrnu.

Priprema: Cherry rajčice potrebno je preliti kipućom vodom, očišćen crveni luk narezati na kriške, prepoloviti očišćene režnjeve bijelog luka te oprati grančice ružmarina. Nakon što ste rasporedili sve u 8 teglica, zakuhajte 1 l octa, 2,5 dl vode, šećer, sol i papar. Prokuhanu tekućinu izlijte na povrće u staklenkama i zatvorite poklopcem. Povremeno protresite kako bi izašli mjehurići te sutradan, po potrebi, dodajte ocat i sloj ulja. Proizvod se može konzumirati nakon par dana, uz različita jela, a osobito uz feta sir i masline.

„U praktičnom radu s učenicima, tj. kuharima, u našem kabinetu praktične nastave u planu je radionica izrade začinskih ulja i aromatiziranje octa, kao i sušenje te miješanje začina sa soli za dobivanje naših začinskih mješavina koje ćemo koristiti u kuhinji. Najvažnija je sterilizacija staklenki, prikupljanje biljaka koje ćete koristiti, potom ih zaliti octom po želji i zatvorene čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Potrebna su dva tjedna da se razvije okus, nakon toga procijedite staklenke i označite ih. Ocat, također, možete oplemeniti dodatkom poznatog hercegovačkog bilja kao što je kadulja, majčina dušica, komorač, ružmarin, lovor… Infuzirani ocat ima rustikalnu notu, vrlo privlačnu za sve. Može se koristiti bijeli ocat, jabučni ili vinski i rižin ocat, plus organsko bilje koje može biti svježe ili sušeno. Začinsko bilje zaista će pružiti vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva“, istaknula je Miličević.

Adekvatan tretman namirnica

Naša sugovornica s čitateljima Dnevnog lista podijelila je još jedan zanimljiv recept – jesenski džem za koji je potrebno: 1 kg krušaka, 1 kg jabuka, 1 kg šljiva, 750 g šećera i 1 limun.

Priprema:

Voće operite, očistite i narežite na kocke. Prilikom kuhanja, kruške s polovicom šećera malo će omekšati, potom im dodajte jabuke i šljive te ostatak šećera. Povremeno promiješajte i uklonite pjenu s vrha. Kuhajte otprilike 50 minuta, a kako biste znali da je džem gotov, provjerite to na starinski način. Sipajte malu količinu na tanjur kako biste vidjeli gustoću, s tim da je bitno zadržati komadiće voća. To je odlika džemova, a bonus za konzumaciju.

Budući da je hercegovački bijeli luk jedan od najprepoznatljivijih proizvoda Hercegovine te da prema svom sastavu ima visoku nutritivnu vrijednost, ovom prigodom donosimo i recept – konfitirani bijeli luk s majčinom dušicom i ružmarinom.

Sastojci:

6 glavica bijelog luka, 2 grančice majčine dušice, crni papar u zrnu, 30 dcl maslinova ulja, 5 g krupne soli, chilli papričica, ružmarin.

Priprema: Ogulite bijeli luk, rasporedite u teglice te dodajte začine i začinsko bilje, potom zalijte maslinovim uljem i zatvorite. Nakon toga slijedi postupak konfitiranja, 45 minuta na 90 stupnjeva. Proizvod je nakon hlađenja spreman za konzumiranje te ga je potrebno čuvati u hladnjaku. Preporučuje se kao namaz na prepečencu, uz sireve, a mirisno ulje jako je dobar dodatak jelima.

Zaključak je da, uz malo znanja i vještine, svaka namirnica adekvatno tretirana može biti spremljena za zimske dane. Dajte mašti na volju i uživajte u bogatim okusima Hercegovine!

 
index Instagram400x230 youtube