Učenici Gimnazije Ljubuški kroz projekt Civitas ukazuju na nezadovoljstvo uvjetima na sezonskim poslovima u ŽZH

Učenici trećih razreda Gimnazije Ljubuški istražuju problematiku prava učenika (mladih) na sezonskim poslovima u ŽZH, a sve to pod budnim okom i vodstvom prof. Mile Logare.

Mladi se sve više iskorištavaju kao jeftina radna snaga, a o ovoj temi segotovo nikako ne razgovara iako je prisutna u društvu. Naš glavni prijedlog je osnivanje učeničkog servisa koji bi zaštitio naša prava prilikom rada I zapošljavanja.

321.JPG

Potporu su nam pružili ostali učenici naše škole, profesori te naši roditelji. Dosada smo se obratili ravnatelju Gimnazije Ljubuški, Gradskoj upravi grada Ljubuškog, Ministarstvu Financija,Ministarstvu Gospodarstva te Vijeću roditelja Gimnazije Ljubuški od kojih smo također dobili potporu. Naš glavni cilj je, kao što smo već naveli, osnivanje učeničkog servisa. Mnogi učenički servis poistovjećuju sa studentskim servisom ili ne znaju ništa ni ojednom. Smatramo da javnost nije dovoljno upoznata s tim pojmom stoga ćemo kroz ovaj članak pobliže objasniti pojam učenički servis i zašto se tolikozalažemo za otvaranje tog servisa.

*Učenički Servis: Mladi Talenti Uslužuju Svoju Priliku*

Učenički servis, kao integralni dio obrazovnog iskustva, postaje sve značajnijiaspekt u formiranju budućih generacija. Osim što pruža priliku mladima dasteknu radne navike i financijsku neovisnost, učenički servis također podstičerazvoj ključnih vještina poput odgovornosti, timskog rada i komunikacije.

*Financijska Neovisnost i Odgovornost*

Učenički servis pruža mladima priliku da zarade vlastiti novac, čime se podstiče odgovornost i samostalnost u upravljanju financijama. Ova iskustva osnažuju mlade ljude da cijene vrijednost novca i planiraju svoje buduće ciljeve.

*Razvoj Ključnih Vještina*

Rad u učeničkom servisu pruža priliku za razvoj ključnih životnih vještina. Kroz svakodnevne interakcije sa kolegama i klijentima, učenici stječu vještine komunikacije, timskog rada, rješavanja problema i multitaskinga. Ove vještine su od suštinskog značaja za uspjeh u svim sferama života.

*Poticanje Kreativnosti i Inovacija*

Učenički servis također pruža platformu za razvoj kreativnosti i inovativnog razmišljanja. Mladi ljudi često donose svježe ideje i perspektive u radno okruženje, što može rezultirati novim pristupima i rješenjima za postojeće izazove.

*Važnost Mentorstva i Podrške*

Učenički servis također omogućava mentorstvo i podršku od strane iskusnih profesionalaca. Ova interakcija pruža priliku mladima da dobiju savjete I smjernice od osoba koje su već prošle kroz iste izazove i uspjehe. Mentorstvo igra ključnu ulogu u razvoju karijere i samopouzdanja mladih ljudi.

*Zaključak*

Učenički servis predstavlja nezamjenjiv dio obrazovnog iskustva mladih ljudi.Kroz ovu praksu, oni stječu ne samo radno iskustvo i financijsku nezavisnost,već i ključne životne vještine koje će im biti od koristi u budućnosti. Stoga jevažno kontinuirano podržavati i promovirati učenički servis kako bi se osiguraloda mladi talenti dobiju priliku da zablistaju u svijetu rada i društva.

Sada kada smo upoznati s učeničkim servisom možemo zaključiti da su odlikeza koje se zalaže učenički servis zapravo odlike za koje bi se trebala zalagati isama županija jer s ovim servisom spriječili bi tzv. odljev mozgova. Mladi ljudisu nada naše države pa tako i naše županije. Mnogi nisu u mogućnosti da nađu posao pa odlaze trbuhom za kruhom u inozemstvo. Stoga s uvođenjem ovog servisa na radnim mjestima moći ćemo vidjeti mlade i iskusne ljude jer bi kroz ovaj servis već stekli zavidno iskustvo.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 09 Travanj 2024 08:35
 
index Instagram400x230 youtube