Ljubušak Grgo Tolić: Kada imamo strast prema nečemu, svaki problem i poteškoća mogu biti riješeni

Grgo Tolić student je Dentalne medicine koji je osvojio Dekanovu nagradu za iznimne akademske rezultate.

Grgo je aktivni član studentske sekcije za Dentalnu medicinu te doprinosi i sekciji za kirurgiju i hitnu medicinu, gdje se trudi proširiti svoje znanje i vještine. U razgovoru za SUM Sovu otkriva kako je postigao izvanredan uspjeh u svojoj akademskoj karijeri.

Čestitamo vam na osvojenoj Dekanovoj nagradi! Kako ste se osjećali kad ste saznali za ovu nagradu?

Hvala na čestitkama! Teško je opisati osjećaje riječima. Zaista je predivno biti nagrađen za svoj rad i trud tijekom školovanja. Osjećao sam se izuzetno sretno, a bilo je posebno zadovoljstvo vidjeti radost i ponos na licima mojih najbližih, posebno mojih roditelja, koji su mi bili neizmjerna podrška i bez kojih ne bih bio tu gdje jesam.

Možete li nam opisati tipičan dan u vašem životu na fakultetu? Kako izgleda vaš raspored?

Uobičajeni dan na fakultetu uglavnom podrazumijeva raspored predavanja, seminara i vježbi koji su većinom unaprijed definirani. Budući da pohađam fakultet s turnusnom nastavom, gdje se predavanja održavaju neposredno prije ispita iz tog predmeta, ponekad je izazovno uskladiti sve obveze s učenjem i aktivnostima izvan fakulteta. Trudim se redovito prisustvovati predavanjima i biti pripremljen za vježbe iz kolegija koje slušam.

Kako ste izgradili odnos s profesorima i mentorima? Jesu li vam bili izvor inspiracije?

Imam izvrstan odnos s profesorima i mentorima na fakultetu. Smatram da je to velika prednost studiranja na Medicinskom fakultetu, gdje je broj studenata manji, omogućavajući više individualne pažnje. Profesori su stručni i predani svojem poslu, te se trude prenijeti nam što više znanja, kako teorijskog tako i praktičnog. Asistenti nas odlično pripremaju za izazove s kojima ćemo se susresti u radu s pacijentima i uče nas kako se nositi s različitim situacijama. Također, uvijek imamo podršku i mogućnost postavljanja pitanja ili rješavanja problema putem sastanaka koje organiziramo s voditeljem studija dva puta godišnje.

Koje projekte smatrate najznačajnijima u vašem dosadašnjem akademskom putu?

Jedan od najznačajnijih projekata u mom dosadašnjem akademskom putu je svakako Dentalna klinika. Ondje svakodnevno sudjelujemo u studentskim vježbama, pružamo liječenje našim pacijentima uz nadzor asistenata te neprestano stječemo nova znanja i vještine. Dentalna klinika pruža izvanrednu priliku za pripremu za buduću struku i olakšava naše prve korake nakon fakulteta. Projekt je iznimno uspješan, s mnogim zadovoljnim pacijentima koji su koristili naše usluge. Važno je istaknuti da su sve usluge koje pružamo potpuno besplatne, stoga pozivam sve koji trebaju stomatološku skrb da nas posjete.

Kako vidite ulogu praksi u vašem daljem profesionalnom razvoju? Koliko su one važne za stjecanje praktičnih vještina?

Praksa igra ključnu ulogu u mom daljnjem profesionalnom razvoju. Smatram da je ona neophodna za stjecanje praktičnih vještina koje su bitne za obavljanje posla u stvarnom svijetu. Kao student Dentalne medicine, shvaćam da je teorijsko znanje važno, ali bez prakse ono gubi svoj smisao, i obrnuto. Spajanjem teorije i prakse postiže se cjelovito razumijevanje i usvajanje kvalitetnih kompetencija. Važno je naglasiti da mnoge stvari koje se uče teorijski nisu identične u praksi, a svaki pacijent zahtijeva individualan pristup.

S kojim izazovima ste se susreli tijekom studiranja Dentalne medicine i kako ste ih pobijedili?

Obimnost i zahtjevnost gradiva često su predstavljali izazov, posebno uz ograničeno vrijeme za učenje. Rad s pacijentima na kliničkim vježbama također je bio novi izazov koji sam svakodnevno učio savladavati, suočavajući se s nesigurnostima i strahovima. Ključno je bilo ostati fokusiran, uporan i konzistentan u ispunjavanju studentskih obveza, redovito učiti i ne odustajati čak ni u najtežim trenucima. Ustrajnost je bila presudna u prevladavanju svih izazova i prepreka tijekom mog školovanja.

Kako održavate balans između akademske izvrsnosti i aktivnosti izvan fakulteta? Imate li neke savjete za druge studente? 

Održavanje balansa između akademske izvrsnosti i aktivnosti izvan fakulteta zahtijeva pravilno upravljanje s vremenom i dosljednost u tome. Osobno, volim putovanja, druženja s prijateljima i izlaske, pa im posvećujem značajan dio svog slobodnog vremena. Također, radim sezonski posao tijekom ljeta, ali i tijekom akademske godine kad sam kod kuće. Smatram da je sve moguće postići uz dovoljno truda i predanosti, bez izuzetaka. Bitno je imati jasno definirane prioritete i biti discipliniran u njihovom ostvarivanju.

Kao uspješan student, imate li neku poruku ili savjet za druge studente koji možda prolaze kroz izazovna vremena?

Poručio bih drugim studentima da budu ustrajni i da nikada ne odustanu od svojih snova. Sve je moguće ostvariti ako se dovoljno potrudimo i vjerujemo u ono što radimo. Tijekom studiranja, suočit će se s mnogim izazovima, usponima i padovima, razočaranjima i teškim trenucima, ali na kraju se sve to nekako posloži kako treba. Najvažnije je voljeti ono što radimo, jer kada imamo strast prema nečemu, svaki problem i poteškoća mogu biti riješeni. Nikada nisam mogao zamisliti da ću biti nagrađen za uspjeh u studiju i da ću davati intervju o tome, a sada sam ovdje, razgovaram s vama. To pokazuje da se trud i odricanje isplate, prije ili kasnije. Radujem se novim izazovima i onome što me čeka u budućnosti, i želim svima sreću u njihovim nastojanjima!

 
index Instagram400x230 youtube