Upoznajte craft pivovaru Hobist iz Ljubuškog

Jedan od događaja koji se ističe svojom originalnošću je Beer Fest u Ljubuškom koji je prvi put održan prošle godine.

Reakcije su bile odlične s obzirom da je napokon i jedno od najstarijih i najomiljenijih alkoholnih napitaka u svijetu dobilo festival kakav zaslužuje.

Ovogodišnje izdanje Beer Festa održat će se 4. i 5. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana, zato je sasvim logično da vas bolje upoznamo s jednom od domaćih pivovara koja će se predstaviti na događaju kojeg s uzbuđenjem iščekujemo.
 
Ukoliko i niste ljubitelj piva, možda se predomislite kada kušate njihova craft piva rađena s ljubavlju. Kako njihovo ime samo implicira, pivovara “Hobist” sa izradom napitaka od hmelja krenula je iz hobija koji je prerastao u nešto više. Riječ je o craft pivu koje dolazi iz radionice braće Dragana, Ivana i Josipa Matića te Ivana Zadre.
 
Sve je krenulo 2015. godine, doista iz hobija. Sam logo koji smo dizajnirali za naše pivo može se čitati dvostruko, kao hobist i kao hopist. Ta mala jezična igra otkriva da je craft koji proizvodimo doista hobi. Međutim, glavni sastojak piva je hmelj (hop) pa je i naziv brenda dvojak, ističu iz ove ljubuške pivovare za Jabuka.tv.
 
Međutim, s vremenom ih je proizvodnja craft piva povezala, a pravi su dokaz da nema ništa ljepše nego uživati u plodovima svog rada, pritom se dobro zabaviti, ali i razvijati kako poslovno, tako i u širenju društvenog kruga.
 
Htjeli smo napraviti svoje pivo i uživati u okusu domaćeg, kvalitetnog crafta. Počeli smo iz ljubavi, u kućnoj radinosti. Užitak je bio istraživati proces proizvodnje i sastojke koji idu u ovo piće.
 
I danas je to hobi koji radimo iz ljubavi, a tek onda posao. Pronašli smo se nas četvorica u ovome, provodimo ugodno zajedničko vrijeme i upoznajemo mnoge ljude na pivarskoj sceni, objašnjavaju svoje početke za Jabuka.tv.
 
Pivovara Hobist na Beer Festu se predstavila i prošle godine, a kako kažu, premijerno izdanje ovog događaja u njihovom rodnom gradu nadmašilo je sva njihova očekivanja.
 
Broj ljudi koji su ga posjetili govori tome u prilog. Ovo je izvanredan dodatak ionako odličnoj turističkoj ponudi grada Ljubuškog. Ove godine očekujemo još bolji festival piva i još više ljubitelja crafta u Ljubuškom. Program i bendovi koji su najavljeni jamče da će tako i biti, naglašavaju.
 
Ove godine na Beer Fest dolaze s nova tri piva osmišljena za festival koja nose nadasve zanimljiva imena, a njihova raznolikost zadovoljit će svačiji ukus, tako da će svatko moći pronaći nešto za sebe.
 
Odluka o smišljanju naziva za njihova craft piva im ne predstavlja problem, jer ističu “smišljanje imena za pivo više je rezultat zajedničkog razmišljanja, čak bismo rekli naše zabave i jezične kreativnosti.”
 
Tako će posjetitelji, ali mogli bismo slobodno reći i “pivopije” imati priliku degustirati Crvenkapicu – Amber Ale, Aurum – Apa, te Merlynku – Blonde Ale.
 
Crvenkapica je meko, nježno i umjereno zahmeljeno amber ale pivo za one koji žele kompleksnost, ali bez opterećenja. Ovo pivo zagolicat će nepca ljubitelja voćnih aroma, delikatne karamele i zaokružene gorčine.
 
Ljepota je ponekad u jednostavnosti.
 
Aurum je pivo za prave ljubitelje craf piva srednje gorčine, ali punoće okusa, a karakteriziraju ga izražene cvjetne, citrusne, voćne i bobičaste arome.
 
Pivo koje će zadovoljiti nepca i najzahtjevnijih Cicerona.
 
Merlynka, kako možemo zaključiti prema imenu, je lagano svijetlo pivo cvjetnih i citrusnih nota.
 
Osvježenje u ove vruće ljetne dane.
 
Za naš portal objasnili su i proces nastanka craft piva, koji je naglašavaju “dosta kompleksan, zahtijeva potpunu predanost, ali i preciznost.”
 
Craft je kraljica piva i ništa se ne smije prepustiti slučaju, od higijene do sastojaka koji idu u pivo. Prostor za pogreške je dosta mali. Potrebno je dosta prostora za opisati proces proizvodnje finalnog produkta, ali kažimo da u pivo kao glavni sastojci idu hmelj, voda, pivski ječam i kvasac. Potrebno je nekoliko sati dok se pivo skuha, a potom nekoliko tjedana dok dosegne zrelost potrebnu za konzumaciju, opisali su samu proizvodnju usmjerenu na kvalitetu i originalnost ukusa.
 
Ovaj festival Hercegovini nudi jednu svježinu, ali i platformu domaćim craft pivovarama koje imaju priliku da na svoj autentičan i kreativan način prenesu strast prema ovom mnogim ljudima omiljenom napitku.
 
Za nas je čast, zadovoljstvo i ponos predstavljati svoj grad i zavičaj na ovom festivalu. Bilo bi lijepo kad bi u narednim godinama i drugi crafteri iz Ljubuškog došli na festival i predstavili svoja piva jer to i jest cilj ovakvih okupljanja, razmjena iskustava i uživanje u različitim craft okusima.
 
Još jednom zahvaljujemo Turističkoj zajednici grada Ljubuškog na povjerenju koje su nam ukazali uz nadu da je ovaj festival tek jedan od mnogih u godinama koje dolaze, a na zadovoljstvo svih craftera, zaključili su za Jabuka.tv iz pivovare “Hobist.”
 
Ulaz na Beer Fest je besplatan, a osim craft piva koje smo naveli, očekuje vas pregršt domaćih pivovara, velik izbor svjetskih brendova piva, koktel bar, kao i nikad raznovrsniji izbor hrane, stoga ne propustite ovaj jedinstveni događaj u Ljubuškom.
 
index Instagram400x230 youtube