Romilda Ćutuk: U svojoj kući u Vojnićima otvorit ću krojački salon svečanih haljina

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić objavio je konačnu odluku o raspodjeli odobrenih novčanih sredstava za financiranje biznisa za marginalizirane skupine žena, piše Večernji list BiH.

 Ukupno 60.000 KM

Riječ je o rezultatima javnog poziva objavljenog početkom listopada za odabir korisnica sredstava za financiranje biznisa za marginalizirane skupine žena, koji se financira zajedničkim sredstvima iz proračuna Grada Ljubuškog i USAID/PPMG-a za 2022. na temelju Poduzetničkog fonda za marginalizirane skupine žena u ukupnom iznosu od 60.000 KM. Novčana sredstva dobit će sedam ljubuških žena: Nikolina Miličević, Petra Jelčić, Romilda Ćutuk, Antonija Boras, Ana Krajinović, Antonija Kolobarić i Danijela Kraljević. Njihovi su poslovni planovi prihvaćeni pa će se novčani fond od 60.000 KM podijeliti tako da će svaka od njih dobiti po 8571 KM.

Tridesetdvogodišnja Romilda Ćutuk iz ljubuškog je sela Vojnići, gdje živi sa suprugom Dariom i troje djece, šestogodišnjim sinčićem i četverogodišnjim blizankama. Profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti, no život je išao nekim svojim tijekom pa nije radila u školi, privlačilo ju je šivanje i krojenje i sad će se tome više posvetiti. - Išla sam na tečaj krojenja i šivanja, počela sam pomalo šivati za sebe i svoje djevojčice i dobro mi ide, vidim se u tome. Počela sam šivati svečane haljine, to se postupno pročulo, pojavilo se zanimanje. Kad je objavljen poziv, kažem sebi: "Idem probati", prijavila sam se i uspjelo je. Bit će mi to od velike pomoći s obzirom na to da sam početnica. Imam jedan stari šivaći stroj, kupila sam rabljeni, od ovog novca kupit ću još dva, potom glačalo i krojački stol, a trebam platiti i doprinose godinu dana za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u iznosu od 2000 KM. Otvorit ću krojački salon svečanih haljina u svojoj kući u Vojnićima – kaže nam Romilda Ćutuk.

Poduzetnički fond za marginalizirane skupine žena i pripadnike drugih marginaliziranih skupina u razvoju biznisa utemeljili su Grad Ljubuški i USAID/PPMG (Program potpore marginaliziranim skupinama), uz potporu USAID/INSPIRE-a (Program potpore zaštiti ljudskih prava).

Poslovne ideje

Namijenjen je punoljetnim ženama koje imaju poslovnu ideju i žele je realizirati započinjanjem vlastitog poslovnog pothvata. Odnosi se to na žene žrtve nasilja, samohrane majke, nezaposlene mlade žene mlađe od 35 godina, dugoročno nezaposlene žene, žene s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, žene iz ruralnih područja te žene koje su na neki drugi način marginalizirane.

Ivan Kaleb / Večernji list

 
index Instagram400x230 youtube