Priča o Ljubušanki koja starom namještaju vraća sjaj

Da stari namještaj ne mora nužno završiti na otpadu te da mu se može vratiti stari sjaj, svjedoči Ljubušanka Matea Markić,

iz čije je radionice u novom ruhu izašlo oko stotinu redizajniranih komada.

Regali, komode, stare stolice, mašine za šivanje, naslijeđe naših predaka, sada priča neku novu priču, a dio nje Markić je odlučila podijeliti i s čitateljima Dnevnog lista.

Ovim poslom bavi se tri godine, a vraćanje prvobitne funkcionalnosti dotrajalim predmetima nešto je što je posebno ispunjava i čemu je posvećena do najsitnijeg detalja.

Dobra priprema

„Obnova starog namještaja sve je popularnija, posebno kada se radi o skupocjenim komadima. Mogu se lijepo uklopiti i u moderne interijere i dati novu dimenziju prostoru, što su prepoznale i naše Ljubušanke, koje mi se često obraćaju sa zahtjevom za redizajn. To me jako veseli”, kazala je Markić za naš list.

I njezin obiteljski dom obogaćen je restauriranim namještajem, a na pitanje je li ovaj posao isplativ, odgovorila je: „Usudim se reći kako mi je najbitnije otrgnuti od zaborava nečije uspomene i u tome u potpunosti uživam”.

Proces restauracije, između ostalog, uključuje dobru pripremu, uklanjanje starih boja, mrlja, brušenje, poliranje… To ponekad može trajati danima.

„Svaka stavka unutar ovog procesa zahtijeva maksimalnu predanost, kako biste došli do željenih rezultata. Klijenti to znaju prepoznati, što je svakom restauratoru poticaj za daljnji rad”, istaknula je Markić.

Podrška obitelji

Najzahtjevniji komad namještaja koji je restaurirala bio je regal za koji je izdvojila dosta vremena kako bi dobila konačan proizvod. Cijene restauracije kreću se, pak, od 50 do 1500 KM, ovisno o zahtjevnosti posla.

Markić nam je kazala i to kako u svemu ovome ima potporu sestara, ali i cijele obitelji.

„Koristim ovu priliku da zahvalim svima na podršci te se nadam da ću još dugo raditi ovaj posao. Ako vas zanima kako izgledaju redizajnirani komadi namještaja, uz predočenje fotografija „prije i poslije”, zavirite na moj profil na Facebooku”, zaključila je naša sugovornica.

Piše: Antonela Marinović Musa

Poslijednja izmjena danaPetak, 18 Studeni 2022 11:20
 
index Instagram400x230 youtube