Miro Naletilić u Ljubuškom predstavio ”Basne za najslađe snove”

 
Zbirka dječjih priča ”Basne za najslađe snove” autora profesora hrvatskoj jezika i književnosti Mire Naletilića predstavljena je u srijedu djeci Dječjeg vrtića Ljubuški i Osnovne škole Tina Ujevića u Vitini.
 
Bilo je to interaktivno predstavljanje zbirke u kojem su sudjelovala i djeca. Autor im je čitao basne nakon čega su zajedno razgovarali te na kraju iz tih priča izvlačili pouke. Recenzentica knjige je književnica Miljenka Koštro, grafički urednik Cvitka Miroslav Šego, a ilustracije je naslikala njegova kći Iva.
 
"Moj treći spisateljski uradak nastajao je polagano i s puno gušta, a nosi naslov „Basne za najslađe snove“. Još od Ezopova vremena, basna je književni oblik prijemčiv svim generacijama jer nas navodi na razmišljanje o smislu postojanja, o nužnosti dijaloga i na mudre zaključke. Glavni likovi su iz životinjskoga svijeta, u kojem se mogu iščitati brojne ljudske slabosti, vrline i mane. Nije bez razloga junakinja moje prethodne knjige – francuska filmska ikona Brigitte Bardot mudrovala na zalazu svojeg burnoga života:
 
„Što bolje upoznajem ljude, sve više volim životinje“. U vremenu smo iskrivljenih vrijednosti, u kojem brojni mediji plasiraju materijalizam, promiskuitet i izvanjski sjaj kao ono čemu, tobože, valja težiti. Uinat takvom razmišljanju su svjetlo dana ugledale „Basne za najslađe snove“, koje čitatelje svih dobi podsjećaju na ono neprolazno" kazao je književnik Naletilić.
 
index Instagram400x230 youtube