Mario Brkić i Kristina Paponja o Tjednu psihologije u Hercegovini

Brojna zanimljiva predavanja i radionice pripremili su psiholozi iz „Društva psihologa FBiH-podružnica Hercegovina“ u sklopu šestog po redu „Tjedna psihologije u Hercegovini“.

Tjedan psihologije se organizira s ciljem podizanja svijesti o problemima vezanim za mentalno zdravlje kao i svijesti o ulozi psihologa u društvu, a radionice i predavanja se održavaju u više hercegovačkih gradova.  

Što se tiče Ljubuškog, jučer je u Gradskoj vijećnici psihologinja Marina Dugandžić održala predavanje za ljubuške gimnazijalce o prilagodbi za srednju školu, psihologinja Jelena Ševo je za danas pripremila radionicu za učenike srednje strukovne škole Ruđera Boškovića, a u Osnovnoj školi Marka Marulića ovaj je tjedan obilježen prigodnim razgovorom i uređenim panoom.  

Psiholog Mario Brkić održati će i predavanje za širu javnost pod naslovom „Što muči našu djecu – iz perspektive školskog psihologa“ u Kulturnom centru u Ljubuškom, a u petak, 14. listopada, Kristina Paponja edukantica obiteljsko-sustavne psihoterapije će u Gradskoj vijećnici govoriti na temu „Živimo li u zdravim obiteljskim odnosima?“.

Što se tiče sutrašnjeg predavanja, Mario Brkić najavljuje kako će govoriti o svojim iskustvima, odnosno kako njemu izgledaju izazovi koji su danas stavljeni pred djecu u razvoju.

„Pričati ću iz svoje prakse, radim u osnovnoj školi, dosta ću govoriti o tome, ali i o drugim kontekstima gdje sam razgovarao s srednjoškolcima i studentima, u predavanju će biti riječi o tome kako meni izgledaju izazovi društva koji su stavljeni pred djecu u razvoju“, najavio je Brkić.

Kristina Paponja će u petak govoriti o obiteljskim odnosima i njihovom značaju.

„Nekako mi se čini da smo zanemarili pojam obitelji, da se malo govori o obitelji i što obitelj jest, što su to zdravi odnosi, funkcionalni za sve nas i kako to utječe na svakog pojedinca. Kao dječji psiholog primjećujem da se kod djece manifestiraju obiteljski odnosi, pa želim potaknuti sve nas na razmišljanje u kakvim obiteljskim odnosima živimo“, rekla je Paponja.

Kaže kako se koncept obitelji promijenio iz tradicionalne u neku modernističku obitelj.

„Drugačiji su odnosi , drugačije su relacije, drugačija je struktura, ja se u svom predavanju želim usmjeriti na važne procese u obitelji na koje se svi trebamo usmjeriti. Jak je utjecaj društva, mobitela, ekranizma i svih drugih utjecaja koji odgajaju našu djecu i želim govoriti koje su relacije važne kako bi mi održali komunikaciju u obitelji i stvarali povjerenje…“, istaknula je.

Cjelokupan program možete pronaći na službenoj stranici Podružnice https://hr-hr.facebook.com/podruznica.hercegovina/

 
index Instagram400x230 youtube