Obnavlja se pravoslavni hram u Ljubuškom

Pravoslavni hram u Ljubuškom ponovno će zasjati starim sjajem i to nakon obnove koja je najavljena u skorijoj budućnosti.

Obnovu hrama najavio je paroh čapljinski Marko Gojačić. On je istaknuo kako se sastao sa premijerom ŽZH Zdenkom Ćosićem s kojim je razgovarao o obnovi hrama.

Glavna tema sastanka bila je obnova hrama Svetog Arhangela Mihaila u Ljubuškom. Učinjen je veliki pomak samim prijemom kod premijera Ćosića i možemo očekivati da uskoro bude završen projekt obnove te da se pristupi i samoj obnovi, rekao je Gojačić.
 
Obnova treba biti znak zahvalnosti velikoj pravoslavnoj zajednici koja je nekada djelovala u Ljubuškom te da svojim primjerom podrške pokažemo budućim generacija kakvi smo mi danas Srbi i Kršćani i da ne zaboravljamo naše svetinje. Hram u Ljubuškom mora i treba biti zadužbina svakog pravoslavnog vjernika, poručio je paroh Gojačić.
 
Hram je sagrađen davne 1865. godine, devastiran je tijekom Prvog svjetskog rata, a obnovljen je 1921. godine, da bi ponovno bio devastiran, a njegovo propadanje nastavilo se neadekvatnom brigom u proteklim godinama.
 
Značaj ovog hramskog kompleksa u Ljubuškom je ogroman, jer postoje sačuvana svjedočanstva o djelovanju pravoslavne zajednice na tom području u pogledu kulturnog života srpskog naroda. Upravo u školi uz hram održana je Osnivačka skupština Prosvjete 1909. godine, podsjetio je Gojačić.
 
index Instagram400x230 youtube