U Ljubuškom održan 1. Hercegovina Travel Fest

Prvi Hercegovina Travel Fest, prvi festival putopisa u BiH, održan je u Ljubuškom.

U trodnevnom programu, koji se održavao u Kulturnom centru, publika je uživala u veoma zanimljivom sadržaju.

- Život je jedno veliko putovanje! Svijet je knjiga, oni koji ne putuju vide samo prvu stranicu. Mi smo tu da Vam otvorimo tu knjigu kroz razne sadržaje u putopisna predavanja. Hercegovina Travel fest bit će još jedan događaj koji će obogatiti život našeg grada - rekao je na otvaranju festivala Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubuškog i zahvalio svima koji su radili na organizaciji događaja i sponzorima festivala.

Prve večeri nastupio je Davor Rostuhar, hrvatski putopisac, fotograf i pustolov, prvi Hrvat koji je prepješačio 1200 km i s obale Antartike došao na Južni pol. Publici je prikazan njegov dokumentarni film „Ljubav oko svijeta“, kojeg je radio sa suprugom Anđelom.

Jurica Galić, Ivan Kapović i Robert Dacešin bili su gosti druge večeri festivala. Galić je publiku upoznao sa svojim putovanjem u Egipat, od piramida i hramova do Kopta i „Grada mrtvih“. Ivan Kapović iz Opuzena je govorio o putovanju biciklima s juga Afrike do Kilimanjara, a Dacešin o tome kako putovati i pri tome zarađivati te je prikazao i kratki film “Zašto Bosna i Hercegovina može biti BROJ 1 destinacija na SVIJETU?“.

Posljednji dan festivala bio je rezerviran za Putoholičare i poznatog televizijskog novinara Gorana Milića. Iva Mihalic Krčmar, koja s mužem vodi popularni blog Putoholičari, publici je u prepunom Kulturnom centru predstavila Uskršnje otoke i Atacama pustinju koji su bili među odredištima njihovih putovanja.

- Iznimna mi je čast što smo pozvani na ovaj festival. Jako mi je drago da je u ovako malom mjestu kao što je Ljubuški događa nešto ovako veliko. Bilo nam je super, danas smo prošli po Ljubuškom i saznali što se nudi. Predavanja su bila odlična, organizacija više nego odlična i nadam se da se vidimo sljedeće godine - izjavila je Mihalic nakon predavanja.

Milić je u izlaganju govorio o različitostima načina življenja među kulturama na primjerima Balkanaca, Amerikanaca, Japanaca, Skandinavaca itd. Na koncu je održana i panel rasprava svih sudionika festivala koju je vodio ljubuški putopisac Slobodan Tomić, koji je uz organizatora Turističku zajednicu Grada Ljubuškog zaslužan za održavanje festivala.

- Meni je srce puno kad napokon mogu reći da je Ljubuški epicentar svijeta. Ovo je samo jedan u nizu festivala koje planiramo svake godine. Cilj je da približimo putovanje ljudima, da vide da je putovati lakše nego što misle – kazao je Tomić.

Dvoje sretnih dobitnika nagrađeno je putovanjem na europsku destinaciju po želji, čiji je sponzor Turkish Airlines. Nagrađeni su i učenici osnovnih škola koji su radili radove na temu putovanja, a nagrade je uručio gradonačelnik Vedran Markotić.

IMG_7251.JPG

IMG_7274.JPG

IMG_7198.JPG

IMG_7202.JPG

IMG_7215.JPG

IMG_7228.JPG

IMG_7232.JPG

IMG_7241.JPG

IMG_7170.JPG

 IMG_7194.JPG

IMG_7272.JPG

IMG_7300.JPG

IMG_7289.JPG

IMG_7313.JPG

IMG_7304.JPG

 
index Instagram400x230 youtube