OŠ Ivane Brlić Mažuranić nominirana za nagradu “Šampioni zaštite prirode BiH”, glasajte i Vi!

Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić – Gračine jedan je od kandidata u ovogodišnjoj kampanji “Šampioni zaštite prirode BiH, Green Awards” 2022. zahvaljujući brojnim ekološkim projektima koje su proveli.

Kako se navodi u nominacijskom prijedlogu, svojim djelovanjem škola nastoji osvijestiti mlade ljude o tome da mogu i trebaju biti pokretačka snaga u svojim lokalnim zajednicama, jer samo svojim društvenim uključivanjem mogu mijenjati svijet oko sebe uz  promociju pozitivnih modela ponašanja i jačanja svoje osobnosti.

U vremenu od 15.03.-15.04. otvoreno je javno glasovanje.

Na web stranici Centra za razvoj i podršku postavljena je platforma na kojoj možete glasovati za Osnovnu škola Ivane Brlić Mažuranić – Gračine(u kategoriji Fakulteti/Škole/Vrtići) i to izravno na poveznici OVDJE.

EKO PROJEKTI REALIZIRANI OD 2020.-2022. :

  • Projekt “Moja maslina” = uz pomoć tvrtke Marinada, JP Parkovi , Grada i gradonačelnika, svi učenici i djelatnici posadili su 100 sadnica maslina – svaki odjel posadio je 4 masline o kojima se nastavlja brinuti tijekom cijele školske godine.
  • U Područnim školama, kroz projekte „Uljepšaj školski vrt“ i „Ekologično“; a uz potporu BiH projekta Let’s Do It i Euinfo Centra Mostar; učenici i učiteljice, mladi iz tih sela, Udruga mladih Agape, Grad Ljubuški i  javna poduzeća, škola je sudjelovala u sadnji raznovrsnog bilja i stabala u dvorištima škola te postavili i natpisom označili kante za smeće – učeći kako se treba brinuti o svojoj životnoj sredini.
  • Nastavkom projekta “Moja maslina” 3. i 4.razredi obrali su starije masline u školskom vrtu i odnijeli ih u uljaru. Kasnije su dobiveno maslinovo ulje koristili na različite načine i učili o njegovoj prehrambenoj vrijednosti.
  • Program YOUth Drive, kojeg financira EU,  donio je školi kante za elektronički otpad koje su smještene unutar škole. U zbrinjavanju tog otpada učestvovala je tvrtka Alba iz Ljubuškog.
  • Unutar projekta YOUth Drive učenici su čistili prometnicu prema pročistaču otpadnih voda u Ljubuškom. Gđa Marijana Bubalo, koja je voditeljica pročišćavanja otpadnih voda i laboratorija za vode, održala je u školi  edukaciju učenika 8.r. pod nazivom „Mogu li moje navike učiniti razliku?“ o značaju doprinosa svakog pojedinca u zaštiti okoliša.
  • Uz potporu projekta  „Misli o prirodi“ i Eko ZH Udruge, koji financira Vlada Švedske, školi su donirane velike kante za otpad.
  • EUinfo Centar Mostar odabrao je, među 16 škola u BiH, školu da bude dijelom Tjedna klimatske diplomacije, koji je bio vezan uz radionice o čistom zraku i čuvanju čistoće zraka.
  • Učenici 3.r. načinili su kućice za ptice koje su postavljene u školskom vrtu. Time su htjeli upozoriti na zaštitu ptica i bioraznolikost u zavičaju te njihovu korist za poljoprivredu i šume.
  • Projekt “Zajedno smo za 5” odnosi se na uređenje školskog dvorišta, što je uključivalo: sadnju sadnica i stabala, obnovu i bojenje klupa za sjedenje, čišćenje smeća u okolišu, bojenje starih i postavljanje novih kanti za smeće. U projektu su, osim učenika, sudjelovali i roditelji, Grad, policijski službenici, Srednja strukovna škola Ruđer Bošković iz Ljubuškog – smjer stolari, RK Izviđač  Udruga mladih Agape, bivši učenici škole. tvrtke i cijela lokalna zajednica.
  • U okviru projekta  „Volontiranje je cool“, održane su akcije čišćenja smeća uz rijeku Trebižat i slapove Kravica, povijesno-kulturne znamenitosti zavičaja, uz prometnice, u okolišu matične i područnih škola i gdje god se u tom trenutku u našoj sredini ukaže potreba za takvom vrstom akcije. Obavezno uključujemo i  lokalnu zajednicu.
  • Škola je u fazi početka projekta  “Vrt mog djetinjstva” koji uključuje zgradnju povišenih gredica za školski vrt. Cilj je: oplemeniti okoliš škole, očuvati biološku raznolikost i potaknuti pozitivno promišljanje pojedinca i  lokalne zajednice o važnosti vlastite korisne zelene površine.
 
index Instagram400x230 youtube