Učiteljici Valeriji Dodig priznaje za inovativnu praksu

U organizaciji Centra za obrazovne inicijative (COI) Step by Step u Sarajevu je 21. prosinca 2021. po šesti put zaredom održana ceremonija uručenja priznanja nastavnicima i nastavnicima za inovativne prakse. Ceremonija,

jedina u našoj državi koja podržava i slavi obrazovnu profesiju, je održana u Bosanskom kulturnom centru. Među nominiranima je bila i Ljubušanka Valerija Dodig, učiteljica Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Gračine.

Nastavna praksa učiteljice Valerije Dodig  „Koliko znanja nosim u 6. razred“ je jedna od 9 nominiranih u Kategoriji 2 – Učitelji/ce razredne nastave za Nagradu za inovativne nastavnike 2021.(NIN 2021). 
„Otkriće Centra i svega što on radi prije par godina za mene je bio novi prozor u obrazovni svijet. Tu sam pronalazila inspiraciju i motivaciju za svoj rad jer okuplja ljude praktičare koji nesebično dijele svoja iskustva nastala unutar zidova učionice. Rado sam se priključila većini njihovih inicijativa. Prateći rad i uspjeh kolega učitelja potvrdila se moja teza da biti dobar učitelj ne ovisi isključivo o tome je li u učionici imate pametnu ploču, projektor, pristup internetu i sl., nego koliko ljubavi unosite u ono što radite, na koji način doživljavate kritike na svoj rad, koliko ste otvoreni novim spoznajama, koliko kreativnosti i čarobnjaštva počiva u vama i koliko uživate u radu s djecom“, kazala je Dodig.
 
Prijava za Nagradu za inovativne nastavnike (NIN) bila joj je svojevrstan izazov, želja da s ostalim kolegama podijeli svoje prakse i nekome bude inspiracija, kao što je ona svoje pronalazila na stranici Centra (https://inskola.com/o-nagradi/) i njihovom YouTube kanalu (https://www.youtube.com/c/COIStepbyStep) . Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike obrazovne obitelji Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za učitelje u svijetu.  
 
Prije tri godine prvi put je poslala prijavu svoje nastavne prakse „Zdravi doručak“, praksa nastala u povodu obilježavanja Dana zahvalnosti za plodove zemlje i rada ljudskih ruku. Sljedeće godine obradila je lektiru u nastavi na daljinu „Miševi i mačke naglavačke“ te je nominirana u kategoriji Učitelja/ica razredne nastave. Budući da je cijela godina bila nepovoljna za održavanje svečane ceremonije uživo, ista se održala u online okruženju.
 
"Ne postoje riječi koje mogu opisati osjećaj koji je uslijedio nakon nominacija, od ponosa što je netko prepoznao moju praksu kao dostojnu nominacije, preko uručenja priznanja i prigodne nagrade na kućnim vratima do ceremonije koja je bila svojevrstan organizacijski izazov ali i dokaz kako se u teškim trenucima s malo volje i želje može učiniti događaj za pamćenje. Prvi put sam osjetila što se stvarno krije iza krilatice Centra „nastavnici su važni“. Razredni kviz koji ima za cilj ponoviti i trajno pohraniti najbitnija znanja potrebna za „bezbolan“ prelazak iz razredne u predmetnu nastavu  „Koliko znanja nosim u 6. razred?“ donio mi je u 2021. godini još jednu nominaciju u svojoj kategoriji. Ponovno za mene veliki uspjeh, neizmjerna sreća i ponos. „Nastavnici su važni“ ovaj put sam osjetila uživo na svojoj koži. Otvarajući ceremoniju, izvršni direktor COI Step by Step gosp. Nedim Krajišnik, rekao je: „Dobri ljudi, večeras ćemo slaviti nastavničku profesiju u najsjajnijem svjetlu. Vas, koji sigurno činite razliku.“  Te njegove riječi, kao i cijela ceremonija je za mene predivno iskustvo i ogromna nagrada. Svaki učitelj je neizmjerno ponosan na plodove svoga rada. Nakon 24 godine radnog staža blagoslovljena sam divnim, uspješnim, mladim ljudima koji su me nekada zvali ili zovu „učiteljice“, a njih je zaista mnogo. S druge strane, taj isti učitelj voli biti prepoznat i cijenjen za svoj rad i trud koji nesebično daje. Nominacija mojih praksi od strane COI Step by Step u posljednje dvije godine je ono što zovem „prepoznavanje nečijeg rada i truda“ i zahvalna sam im na tome. Osnažili su u meni želju da svakodnevno dajem sve od sebe da nove generacije koje su mi povjerene ili će to tek biti zavole školu i učenje radi sebe, da razumiju zašto uče i koliko im to u životu vrijede. Nije uvijek lako, ne da nam se uvijek ali svejedno znamo da jedino radom, trudom i upornošću možemo napraviti bolji svijet za sebe i druge. Ova nominacija, kao i ostalo čemu težim svojim radom, je samo potvrda da sam na dobrom putu i da se vrijedi boriti za što bolje obrazovanje naše djece. Oni to zaslužuju“, zaključila je učiteljica Valerija te poručila svima: “U našim učionicama „kriju“ se mnogi kvalitetni i dobri učitelji i učiteljice koji svakodnevno čine život učenika boljim, nasmijanim i veselijim. Kolegama i kolegicama želim da se ohrabre i pokažu koliko vrijede, danas se gradi bolja budućnost. Vjerujem u bolje sutra i bolje obrazovanje naše djece“.
 
 
index Instagram400x230 youtube