Proslavljen blagdan svete Kate u Ljubuškom

Nakon duhovne priprave i pobožnosti Trodnevnice vjernici Ljubuškog proslavili su danas blagdan svete Kate, zaštitnice Grada.

Središnja proslava započela je procesijom s kipom svete Kate ulicama Ljubuškom, a cijelo vrijeme procesije pjevale su se litanije svete Kate. Unatoč vremenu i kiši koja je stalno prijetila okupio se veliki broj vjernika koji su ispunili crkvu, ali i dvorište pored crkve.

Svima njima predvodnik misnog slavlja fra Goran Azinović, kapelan u Čitluku, zahvalio se riječima „ponosan sam i sretan što se došli u ovolikom broju i niste tražili nikakav izgovor da danas ne budete na svetoj Misi. Današnji svetac, sveta Katarina Aleksandrijska je svetica koju više slavi Istočna crkva od Zapadne. Ona se na Istoku slavi kao velemučenica čiji zagovor ima posebnu težinu“.

Predvodnik misnog slavlja spomenuo je Kopte, egipatske kršćane kojih ima oko deset tisuća, a podsjetio je na 21 koptskog mučenika koje su najsvirepije ubili pripadnici Islamske države na libijskoj obali Sredozemnog mora iz 2015. godine neće izblijedjeti nikada. Kopti koji imaju izravnu vetu sa svetom Katom i nakon osamnaest stoljeća ostali su vjerni Kristu i crkvi.

„A mi se danas pitamo hoće li biti vjernika u Hercegovini za deset-dvadeset godina. Naravno da će biti jer crkvu Kristovu ništa ne može pobijediti, a svjedoci ste i vi koji ste danas došli proslaviti blagdan svetice i mučenice, svete Kate“ poručio je fra Goran s Oltara na početku svete Mise.

U prigodnoj propovijedi govorio je i o vlastitom iskustvu i doživljaju današnjeg blagdana, osobito o svećeničkim „počecima“ dok je bio đakon na Humcu. Liturgijskim pjevanjem misno slavlje uveličao je zbor „Svete Kate“ Ljubuški kojeg je pohvalio i predvodnik misnog slavlja. Na kraju svete Mise svima se zahvalio župnik fra Ljubo Kurtović i pozvao sve da ne idu odmah doma već da ostanu malo za „stolom“ kojeg su u crkvenom dvorištu pripremili župljani.

 
index Instagram400x230 youtube