Julka Mlinarević – rekorderka po broju darovanih doza krvi: Ne može se opisati osjećaj ispunjenosti kada darujete krv

Dobrovoljni darivatelji krvi od velike su važnosti za cjelokupno društvo. Oni su istinski heroji koji svojim nesebičnim činom spašavaju tuđe živote.

Među njima je i Ljubušanka Julka Mlinarević, koja je, kada su u pitanju žene, rekorderka u ovom gradu po broju darovanih doza krvi.

32 darovane doze

Naime, Mlinarević je prvi put darovala krv 22. ožujka 1981. godine, a do danas je to učinila 32 puta.

-Te davne 1981. godine s prijateljicom sam odlučila odazvati se akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je bila organizirana u našem selu, a onda se ta priča nastavila. Sretna sam što sam, ponajprije, zdrava i što mogu, kada god sam u mogućnosti, pomoći drugome u nevolji - kazala je Mlinarević za Dnevni list.

Dosad je, ističe, tek nekoliko puta bila spriječena darovati krv, a uzrok je bio nizak hemoglobin.

I za vrijeme pandemije koronavirusa, Mlinarević je bila redovit darivatelj, imajući na umu da je u ovom teškom razdoblju bitno ne posustati i odazvati se dobrovoljnim akcijama. Danas njezin primjer slijede i dvojica sinova, od kojih je jedan s oko 35 darovanih doza krvi.

Pogodnosti

- Ponosna sam na njih, osobito jer shvaćaju važnost ovog čina, a možda će i oni nekoga potaknuti da se odvaži i napravi jednu od najhumanijih stvari - rekla je Mlinarević.

Kao dobrovoljna darivateljica krvi, za 15. darivanje dobila je ručni sat, a dodatnu pogodnost ima i u vidu besplatne markice, odnosno premije zdravstvenog osiguranja.

- Svaki dobrovoljan darivatelj ne očekuje ništa zauzvrat, bez obzira na pogodnost koju može ostvariti. Taj osjećaj ispunjenosti ne može se opisati i nije uvjetovan ničim - zaključila je Mlinarević.

 
index Instagram400x230 youtube