Domu zdravlja Ljubuški skrbi o 19.000 osiguranika različite dobi

Odjel obiteljske medicine skrbi se o 19.000 osiguranika različite dobi: od 15 do 19 godina 2.000 osiguranika, od 20 do 64 godine 12.000 i od više od 65 godina 5.000.

Oko 10.000 osiguranika je izabralo svog obiteljskog liječnika. Već više godina ljubuški Dom zdravlja osigurava svojim pacijentima usluge liječnika specijalista iz Mostara, s kojima su sklopljeni ugovori o djelu. U prošloj godini ortoped dr. Z. Ostojić je ostvario 1109 različitih pregleda i usluga, otorinolaringolog dr. B. Jelavić 350, kirurg dr. T. Vukšić 327, neuropsihijatar dr. M. Klarić 478, psihijatar dr. N. Zovko 486, urolog dr. M. Tipurić 446, specijalist medicine rada dr. H. Ćemalović 539 i pulmolog dr. B. Klarić 624.

“Mi u Ljubuškom zasigurno imamo najkvalitetnije riješenu primarnu zdravstvenu zaštitu, usudio bih se reći u Hercegovini, možda i šire”, ocijenio je ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić razinu zdravstvene zaštite na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuškog, kada se raspravljalo o izvješću o radu Doma zdravlja Ljubuški u 2018. godini i programu rada za 2019. godinu. U izvješću, među ostalim, stoji da je na kraju 2018. godine u ljubuškom Domu zdravlja bilo ukupno 143 zaposlena djelatnika, da je tijekom godine primljeno 10 novih djelatnika na određeno vrijeme i da je četvero otišlo, troje u mirovnu, a jednome je istekao ugovor. Što se tiče kadrovske strukture 25 je doktora medicine, od kojih je 15 specijalista i 10 doktora medicine, zatim pet stomatologa i po jedan defektolog, logoped, psiholog i socijalni radnik. S visokom zdravstvenom školom je 14 djelatnika, s višom zdravstvenom školom 6, a najviše sa srednjom medicinskom školom – 59, te 30 djelatnika koji spadaju u nemedicinsko osoblje.

Od ukupno 143 zaposlena, 120 je na neodređeno vrijeme, a 23 na određeno. Rad se odvija kroz 10 odjela, tri centra, dvije službe i putem usluga osam liječnika specijalista koji dolaze iz Mostara.

Na vijećničko pitanje postoji li plan da se zadrže liječnici obiteljske medicine, budući da prijeti opasnost da ih, iz različitih razloga, uskoro ne bude dovoljno, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, dr. Ivan Landeka je odgovorio:

 – Taj problem generalno postoji ne samo u Domu zdravlja Ljubuški, nego i u drugim domovima zdravlja, s tim da smo mi, kad uspoređujemo našu županiju, a i šire, u dosta dobroj situaciji, a usudio bih se reći i najboljoj. Pokazatelj je i to što smo u Vitini uveli rad u dvije smjene, što se i u Domu zdravlja radi u dvije smjene, i što to sa sadašnjim kadrom liječnika pokrivamo, ali ako se nastavi ovakav trend, ne znam koliko će to biti još moguće.

Razlog zbog kojeg se javlja neizvjesnost pa donekle i briga, ravnatelj dr. Landeka vidi u tome što specijalizacija iz obiteljske medicine nije osobito omiljena kod mladih liječnika, pa se razmišlja na koji način ih motivirati da tu specijalizaciju ipak prihvate.

“To nije problem koji je gorući, ali moramo razmišljati preventivno da to riješimo”, konstatirao je ravnatelj dr. Landeka.

 
index Instagram400x230 youtube