Mikulić: Urodi i kvaliteta maslina ove godine vrhunski

Hercegovački maslinari ovih dana imaju pune ruke posla. Na plantaži maslinara Dragana Mikulića iz Ljubuškog je oko 10.000 stabala.

Urod i kvaliteta ploda ove godine su, kaže, vrhunski što će odrediti i kvalitetu ovogodišnjeg maslinovog ulja.

"Hercegovina i Istra su po klimatskim uvjetima slične regije. Hladnije zime u odnosu na primjerice Dalmaciju, daju veći urod, a ljetne vrućine smanjuju bolesti ploda, što se pokazalo ove godine. Nije bilo maslinove mušice i moljca, masline su zdrave, tako da smo prezadovoljni", kaže Mikulić.

Uljara u Ljubuškom, kapaciteta dvije i pol tone masline na sat, već daje prve kapljice mladog ulja.

"Ono je malo pikantno, ali svi ljubitelji maslinovog ulja znaju da je upravo pikantnost maslinovog ulja pokazatelj njegove kvalitete. I ove godine imamo vrhunsko ulje", pojašnjava Mikulić.

Za razliku od vinara, koji uslijed pandemije imaju problem s plasmanom vina, maslinari svoje ulje uspijevaju plasirati, u prvom redu na domaće tržište.

"Vino rade i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i drugim zemljama dok su masline samo s ograničenog, klimatski odgovarajućeg područja. Stoga se mi ne bojimo za plasman naših ulja, jer ljudi sve više prepoznaju njegovu vrijednost i sve je veća potražnja za maslinovim uljem“, zaključuje maslinar Dragan Mikulić u razgovoru za FTV.

 
index Instagram400x230 youtube