U Ljubuškom se zbog nasilja u porodici lani interveniralo u 12 slučajeva

U prošloj godini podneseno je 17 zahtjeva za posredovanje, 14 ih je okončano u roku, dva su obustavljena na zahtjev stranaka, a jedan postupak je u tijeku, piše Ivan Kaleb za Večernji list.

Obiteljskim zakonom FBiH regulirana je obiteljska zaštita, pod čime se podrazumijeva uređenje prava i dužnosti članova obitelji, brak i pravni odnosi u braku, odnosi roditelja i djece, posvojenje, skrbništvo… U tom širokom području nezaobilazna je, važna i odgovorna uloga općinskih i gradskih centara za socijalni rad kao društvenih nositelja zaštite obitelji.

U prošloj, 2023. djelatnici Centra za socijalni rad Ljubuški radili su na kontroli skrbnika koji obavljaju skrbničke dužnosti i sa štićenicima koji su stavljeni pod skrbništvo. Na području Ljubuškog nalazi se 48 osoba potpuno oduzete poslovne sposobnosti. Za jednu od tih osoba donesena je odluka o raspolaganju naslijeđenom imovinom, a za drugu osobu, kojoj je posve oduzeta poslovna sposobnost, rješenje o prestanku skrbništva. Aktivne su četiri odluke o skrbništvu nad maloljetnim osobama, sve te osobe smještene su u drugu obitelj. Donesene su četiri odluke o prestanku skrbništva nad osobom oduzete poslovne sposobnosti zbog njihove smrti. Odlukom Općinskog suda Ljubuški jednoj osobi potpuno je oduzeta poslovna sposobnost, a odlukom Centra toj osobi imenovan je skrbnik. Doneseno je 10 odluka o skrbništvu za pojedine poslove ili određenu vrstu poslova, na zahtjev osobe koja zbog bolesti, starosti ili iz drugih opravdanih razloga nije sposobna sama se brinuti o sebi, svojim pravima i interesima.

Primljene su 24 odluke Općinskog suda Ljubuški o postavljanju privremenog skrbnika osobama u postupku koji se vodi pred tim sudom, a boravište im je nepoznato. Izdano je 280 potvrda osobama da se ne nalaze na evidenciji osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost, dostavljeno je 48 socijalnih anamneza i mišljenja na traženje različitih institucija. Lani je Centar sudjelovao u nekoliko poslova vezanih uz prava djece: jedan slučaj reguliranja prava djece kod poznatog očinstva, jedan slučaj utvrđivanja/ priznavanja prava očinstva, jedno saslušanje osobe za upis oca u matične knjige rođenih, pet slučajeva nadzora nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, četiri slučaja nadzora nad smještajem maloljetne djece u drugu obitelj, tri slučaja suradnje s ustanovama izvan države po pitanju dostave potrebne dokumentacije i pružanja pravne pomoći.

Centar sudjeluje i u postupku posredovanja, koji se provodi prije pokretanja postupka za rastavu braka. U prošloj godini podneseno je 17 zahtjeva za posredovanje, 14 ih je okončano u roku, dva su obustavljena na zahtjev stranaka, a jedan postupak je u tijeku. Registrirana su 24 slučaja u kojima se posredovalo u saniranju konfliktnih bračnih i obiteljskih odnosa: dva predmeta su okončana obustavom, jedan je aktivan, 17 je okončano sudskom presudom, četiri su aktivna – postupak na sudu.

– Apeliramo na nužnost da se što skorije zaposli psiholog kako bi u Centru mogli formirati stručni tim za zaštitu braka, obitelji s djecom, koji čine socijalni radnik, pravnik i psiholog. Veliki nedostatak je nemogućnost rada na terenu, uglavnom zbog nedostatka sredstava i malog broja stručnog kadra s obzirom na velik teren koji pokrivamo – stoji, među ostalim, u godišnjem izvješću o radu Centra.

Intervencije i mjere

Centar je zbog nasilja u obitelji intervenirao lani u 12 slučajeva. U 10 predmeta izrečene su zaštitne mjere zbog nasilja u obitelji: 9 udaljenja iz obiteljske kuće i okućnice, 9 zabrana prilaska žrtvama nasilja, 7 obveznog psihosocijalnog tretmana. U suradnji s pedagozima i psiholozima u školama i u Domu zdravlja radilo se s petero djece s poremećajima u ponašanju, kod kojih su se manifestirale nedopuštene i društveno neprihvatljive radnje. Radilo se i sa 6 adolescenata koji pokazuju poremećaje u ponašanju, koji se ogledaju u agresivnosti, neposluhu, povučenosti, depresivnosti te sklonosti vršenju kaznenih djela. Radilo se i s roditeljima.

 
index Instagram400x230 youtube