Utorak, 06 Srpanj 2021 - Ljubuški Informativno, kulturno, sportski portal - Ljubuški u srcu

Hercegovina ima predstavnike u finalu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Muška klapa Concordia prošla je u finale nakon 40 godina od posljednjeg nastupa muške hercegovačke klape u finalu, a ženska klapa Mir nakon 9 godina od nastupa zadnje ženske hercegovačke klape u finalu FDK Omiš.

Voditeljica klapa je profesorica Monija Jarak-Mikulić, a klape su nastale u Međugorju na inicijativu međugorskog župnika fra Marinka Šakote. Ove godine obilježavaju 5. obljetnicu svog postojanja. Ovo je bio drugi put klapama Mir i Concordia da nastupaju na FDK u Omišu i prvi prolazak u finale, koje će se održati 16. i 17.srpnja 2021.
 
Povijesni je i veliki ovo uspjeh za klapsku glazbu u Hercegovini, ali i poticaj svim ostalim klapama na ustrajan trud i rad. Klapa je krug, a središte joj je u Omišu. Upravo je ovo prilika da svoju ljubav, trud i rad klape ispolje na ovom najvećem festivalu klapske pjesme. Također je velika čast susresti se u finalu s najboljim klapama Hrvatske poput klape Luše, Kaše, Bošket i ostali, koji postoje niz godina i koji iza sebe imaju mnoštvo osvojenih nagrada. Klape će nastupiti pred renomiranim žirijem, najboljim od najboljih kojeg čine: Rajmir Kraljević, Mojimir Čačija, Mirko Barišić, Velebit Veršić i Blaženko Juračić.
 
Iz klape javljaju “Uistinu smo presretni i zahvalni, prvenstveno na prilici da nastupamo na ovom prestižnom festivalu rame uz rame s najboljim klapama. Čestitamo svima koji su nastupali i vidimo se uskoro!
 
Hvala svima na podršci i ljubavi koju nam šaljete!“.
 
Voditeljica profesorica Jarak Mikulić ističe:
 
Mi u Hercegovini rastemo uz kamen, krš, gangu i nije nam baš jednostavno pjevati klapsku četveroglasnu harmoniju. Zadovoljstvo nam  je i velika  čast da smo ipak naslonjeni na Dalmaciju koja je izvor klapske pjesme i da smo baš mi Hercegovci dio tog kruga u Omišu. Cure i momci su posvećeni klapi, sve obveze ravnaju po probama klape. Kažu draže im je učiti i guštati u klapskom pjevanju nego piti tri kave danas. Uloženi trud i rad su prepoznali velikani klapske glazbe i dali nam priliku u finalu.
 
Klapa Mir i Concordia pozivaju sve one koji su u mogućnosti da ih podrže na njihovom finalnom nastupu u Omišu, bilo uživo ili putem HRT-a koji će prenositi finalne nastupe klapa, navodi se u priopćenju.
  • Objavljeno u Glazba

Pogledajte gdje u Ljubuškom sutra neće biti struje

JP “Elektroprivreda HZ HB” – Distribucija električne energije – Poslovnica “Elektro-Ljubuški” obavještava cijenjene potrošače da će zbog radova na 10 kV dalekovodu Proboj doći do prekida u isporuci električne energije dana 7. srpnja 2021. godine u vremenu od 08:30 do 13:00 sati u mjestima: Plantaža, Radišići, Proboj, Odut,Vitina-Kula, Lipno i Gradska.

Marija Tolj na popisu putnika za Tokio

Nakon što je iz Hrvatskog atletskog saveza (HAS) stigla službena potvrda da su skakačica u vis Ana Šimić i bacačica diska Marija Tolj uvrštene u popis sportašica koje će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju,

  • Objavljeno u Novosti
Pretplati se na ovaj RSS feed