Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak Ivan Bradvica objavio svoju trinaestu knjigu "Moja svegarnica"

Ljubušak Ivan Bradvica objavio svoju trinaestu knjigu "Moja svegarnica"

Ivan Bradvica (Veljaci, Ljubuški, 1949.) objavio je svoju 13. knjigu aforizama naslovljenu "Moja svegarnica".

Svoju knjigu aforizama autor Ivan Bradvica nazvao je "Moja svegarnica" odredivši naslovom i njen sadržaj, odnosno svoju namjeru da se, izabravši taj specifičan oblik, dotakne svega –  odatle i kovanica: svegarnica – što ga, kao čovjeka i zabrinjava, zaokupira i potiče na kritičko razmatranje i opserviranje najrazličitijih pojava i problema suvremenog života, s namjerom da se što sažetiji način – a to jest temeljna osobina aforizma – izrazi i naglasi one vrijednosti i vrline kojih se valja držati, ili pak one mane koje treba suzbijati i otklanjati.

Svoje aforizme Bradvica je nazvao osmislice upućujući tako na prirodu tih misli i konstatacija do kojih je došao osmišljavanjem, uobličavanjem svoje zauzetosti i zabrinutosti zbog stanja današnjeg svijeta i čovjeka u njemu, pridružujući se nizu onih pisaca koji su, još od antičkih vremena pa sve do danas, kritički, moralistički pa i na cinično ironičan način razmišljali o najrazličitijim aspektima življenja, s ciljem da svojim sažetim umovanjem pridonesu poboljšanju općeg stanja svijeta, svjesni također i svoje donkihotske uloge u tome, apriornu uzaludnost takvog svog posla nadoknađujući humorom i sarkazmom.

Ivan Bradvica svoje osmislice niže abecednim redom. Najčešće je to jedna rečenica/stih u kojem se javlja leoninski srok, da bi se aforizam tako približio poetskom obliku i postao zapamtljiviji. Očigledno da mu takvo pisanje pričinjava posebno zadovoljstvo jer, kako sam kaže: „Aktivnost koja ne stvara zadovoljstvo, izaziva nespokojstvo. “Aforizam je za Bradvicu „mali aperitiv“ i zato svojim čitaocima preporučuje: „Popij mali aperitiv, da se osjetiš velik, sretan, živ.“

Autor nastoji da mu misao bude jasna, duboka, prožeta etikom i kršćanskim moralom, i to mu uglavnom uspijeva, posebice ondje gdje postiže veću jezgrovitost i jasnoću, težeći, kao i svaki aforističar da mu čitalac kaže: Dobro je to rekao. To treba zapamtiti. Bradvica nabraja i svoje uzore, a oni nisu mali: Mojsije, Buda, Konfucije, Diogen, Sokrat, Darwin, Tolstoj, Mahatma Gandhi, Einstein, Karol Wojtyla, Isus. To svjedoči o širini njegove lektire, ali i o visini ciljeva koje je sebi postavio.

U svakom slučaju Svegarnica, tj. osmislice, odraz su svijesti čovjeka koji zauzeto, a reklo bi se i strastveno razmišlja o okružju u kojem živimo pa stoga izrijekom kaže: “Sretan sam kad se imam radi koga buditi.“ On pisanje tih osmislica vidi i kao svoje poslanje i tu mu se nema što zamjeriti, bez obzira na njihove krajnje domete, jer ih autor piše s iskrenom namjerom da svojim razmišljanjem doprinese svim onim sličnim naporima kojima je cilj bolji i plemenitiji svijet u kojem živimo. Za svoju knjigu on stoga kaže: ''Moja svegarnica je svedarnica (od sve-dar) osmislica i pjesmica.“

U tom naporu Bradvica i jest i nije „sam“.

Osvrt - akademik Luko Paljetak

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!