Logo
Ispiši ovu stranicu

Najstariji tragovi pripadaju kasnom antičkom razdoblju od 3. do 5. st.

Najstariji tragovi pripadaju kasnom antičkom razdoblju od 3. do 5. st.

Nakon što je jedna faza radova na obnovi tvrđave hercega Stjepana Kosače završena, uskoro se počinje s realizacijom projekta “HeritageREVIVED“ iz kojeg je za obnovu ovog simbola Ljubuškog osigurano 800.000 KM, piše Večernji list BiH.

Naime, prije nekoliko dana završeni su radovi na projektu “FORT-NET” iz kojeg su osigurana sredstva za radove na obnovi istočnih perimetralnih bedema tvrđave hercega Stjepana Kosače koji su bili u lošem arhitektonskom stanju te su predstavljali ozbiljnu ugrozu za statiku okolnih bedema, ali i suvremenih objekata u podnožju tvrđave i posjetitelje.

Kršćanske cjeline

U projektu su kao partneri s bh. strane sudjelovali Grad Ljubuški i JU Razvojna agencija ZHŽ – HERAG, dok su sa strane Crne Gore sudjelovali Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO). Uz same građevinske radove, projekt “FORT-NET” i “HeritageREVIVED” podrazumijevali su arheološka iskapanja koja su dovela do vrijednih spoznaja.

– Preliminarno valja izdvojiti nekoliko arhitektonskih cjelina koje su u okviru dosadašnjih spoznaja, utemeljenih na povijesnim izvorima, bile potpuno nepoznate. U južnom oboru tako je dokumentirana arhitektura koja pripada razdoblju nekoliko različitih faza, na što upućuje različit položaj, tehnike gradnje i širine bedema. Najstariji tragovi odnose se na zidove u tehnici opus mixtum (red kamena, red cigle), a pripadaju kasnoantičkom razdoblju od 3. do 5. st. Iznad njega je dokumentiran široki i čvrsti bedem koji na temelju pripadajućeg kulturnog depozita s kaneliranom amoforama datiramo u bizantsko razdoblje 6. – 7. st. – kazao je magistar arheologije Mirko Rašić. Ističe kako je na suprotnoj sjevernoj strani tvrđave otvorena manja probna sonda unutar koje su dokumentirane tri grobne rake sa skeletnim ostatcima dviju mlađih i jedne odrasle osobe. – S obzirom na način ukopa i izostanak grobnih priloga, odgovaraju kršćanskim cjelinama u razdoblju do dolaska Osmanlija. Na ovoj poziciji možemo očekivati i srednjovjekovnu crkvicu, o čemu svjedoči pronalazak kamene plastike s romaničkom ikonografijom. Nažalost, u ovoj fazi sondu nije moguće proširiti te time potvrditi sintezu, prije svega zbog velikih ulomaka građevinskog šuta – zaključuje Rašić. Kada je riječ o projektu “HeritageREVIVED”, čiji je nositelj Razvojna agencija ZHŽ-a HERAG, a partneri na projektu su Grad Ljubuški s bh. strane, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz RH te općina Ulcinj iz Crne Gore. Izvršit će se konzervacija i restauracija središnjeg dijela kule, popularne Herceguše, braniča kule i jugoistočnih bedema. Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić ističe kako je zadovoljan dosadašnjim radovima.

Kulturni spomenici

– Zadovoljan sam dosad odrađenim, ima još posla, ali krenuli smo i to ide u dobrom smjeru. Ovo je posao koji se mora raditi polako i pod stručnim nadzorom. Nastavljamo dalje s tim radovima. Samo novca, strpljenja i struke – to je recept za obnovu starih gradova. Tvrđava je simbol Ljubuškog i moramo je sačuvati budućim naraštajima – istaknuo je Markotić zahvalivši se ZHŽ-u i HERAG-u što su prepoznali važnost obnove tvrđave koja predstavlja velik turistički potencijal, naravno, nakon što se obnovi i bude sigurna za posjetitelje. A da će se nastaviti prijavljivati na projekte koji će dovesti do potpune obnove simbola Ljubuškog, kazao je i Radoslav Luburić, ravnatelj HERAG-a. Zaključio je kako će, osim prijavljivanja na projekte koji će osigurati potpunu obnovu tvrđave hercega Stjepana Kosače, ova agencija raditi i na ostalim projektima koji mogu pomoći obnovi kulturnih spomenika te razvoju turizma u ZHŽ-u.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 31 Ožujak 2021 08:06
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!