Logo
Ispiši ovu stranicu

Izborni zakon BiH postao prioritet za EU, Hrvatska odigrala ključnu ulogu

Izborni zakon BiH postao prioritet za EU, Hrvatska odigrala ključnu ulogu

Pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u institucijama koje su određene za to,

poput Doma naroda i Predsjedništva BiH, unatoč pokušajima pojedinih lobista da izbace iz formule promjene Izbornoga zakona, itekako je prisutno u službenoj agendi Europske unije, a o čemu svjedoči i niz rezolucija Europskog parlamenta.

Naravno, dokaz tomu je i činjenica da upravo EU, sa SAD-om, provodi diplomatsku ofenzivu koja za cilj ima medijaciju u susretima HDZ-a BiH i SDA, a prvi rezultat je lanjsko potpisivanje sporazuma u Mostaru u kojemu je legitimno predstavljanje određeno kao prioritetni cilj u procesu promjene Izbornoga zakona, piše Večernji list BiH.

Uloga Hrvatske

Poseban značaj imaju i diplomatski potezi Republike Hrvatske, a jedan od njih je i nedavno predstavljanje non-papera koji je RH podnijela tijelima EU-a kao osnovu za novu raspravu o stanju u BiH, a kroz ovu se inicijativu, između ostaloga, podsjeća i na potrebu izmjene Izbornog zakona BiH. Hrvatski non-paper, kako je ranije ustvrdio ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, dobro je prihvaćen među ministrima vanjskih poslova članica EU-a i poslužit će tijekom planirane rasprave o stanju u BiH koja se očekuje u ovom mjesecu, odnosno na idućem sastanku šefova diplomacija europskih država. Taj neslužbeni dokument ističe da bi EU trebao biti jače angažiran u BiH kako bi joj pomogao u odlučnijoj provedbi reforma iz preporuka Europske komisije koje su preduvjet da bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

– Želimo predstaviti BiH kao važno pitanje za Europsku uniju koja bi trebala biti vidljivija na geopolitičkom prostoru jugoistoka Europe – naglasio je Grlić Radman. Posebno je značajno što je i šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler pozdravio non-paper koji je podnijela Hrvatska. Važno je i što je upravo pod medijacijom međunarodnih čimbenika potpisan dokument u kojemu su se stranke obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornoga zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i domovima naroda. Razgovori se intenziviraju u posljednje vrijeme, posebice idućih tjedana, i to u sličnoj formi kao i prošle godine, a cilj je do sredine ove godine doći do promjene Izbornoga zakona u BiH.

Ustavno načelo

Prepoznavanje legitimnog predstavljanja kao ključnoga načela zaštite konstitutivnih naroda, koji su pak temeljno ustavno načelo na kojemu počiva BiH, rezultat je i snažnog lobiranja Republike Hrvatske, čiji su predstavnici u europskim institucijama, ali i oni na najvišim političkim pozicijama, poput premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, konstantno upozoravali i upozoravaju na potrebu harmonizacije međunacionalnih odnosa u BiH. Aktivno zalaganje Hrvatske, kao i konstantno inzistiranje hrvatskih stranaka u BiH na provedbi presude Ustavnog suda čini se kako je urodilo plodom, a ova godina mogla bi biti ona u kojoj će se konačno riješiti jedno od velikih političkih pitanja.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!