Logo
Ispiši ovu stranicu

Nemile scene u Livnu: Mještani branili vodu; Policija privela prosvjednike; Ozlijeđene žene i djeca? [video]

Nemile scene u Livnu: Mještani branili vodu; Policija privela prosvjednike; Ozlijeđene žene i djeca? [video]

''Županijske vlasti šalju veliki broj policajaca da se obračunaju sa mještanima'', objavio je livanjski portal Relax povodom prosvjeda građana koji ne dozvoljavaju uništavanje izvora pitke vode.

Naime, nakon što su mještani u Poljanama ispod Tušnice svoje zahtjeve uz 250 potpisa uputili nadležnima ovih dana su uz pomoć odvjetnika ponovili svoj zahtjev. No, nitko im se nije obratio niti je organizirana javna rasprava.

Deset godina

Kako su objavili iz Udruge građana „Turani“, deset godina je prošlo od kad je Vlada HBŽ dala koncesiju na Poljanama ispod Tušnice za eksploataciju 5 litara u sekundi vode.

Tada je probušena bušotina ispod Tušnice duboku 18 metara širine 90 milimetara. Izvor kojim se napaja selo Tušnica vodom je tada, po kazivanju mještana, znatno oslabio. Rok za početak eksploatacije po koncesijskom ugovoru je bio 36 mjeseci ili se ugovor automatski raskida.

''Četiri godine su prošle od kad je Vlada nezakonito blagoslovila preprodaju iste te koncesije koncesionaru kojem je 2015. godine tadašnja vlada na čelu sa sadašnjim ministrom financija dala koncesiju za solarni park na kojem se u idućih sedam godina nije uložila ni jedna marka'', navode mještani.

Sukob mještana i policije

Policija je u dvije marice odvezla prosvjednike u Poljanama kod Livna koji se protive koncesiji navodeći kako će ona uništiti izvore pitke vode.

Mjesecima se već mještani bore protiv ovoga tvrdeći kako se sve radi nezakonito a u petak ujutro ih je dočekala brojna policija kako bi ih spriječila u blokadi prometnice u naselju.

Jedan od prosvjednika nam je rekao kako su policajci ''nanijeli ozljede ženama i djeci'' te da su bili naoružani dugim cijevima.

''Udarali su žene i djecu'', kaže jedan od sudionika prosvjeda.

"Zajedništvo" u praksi

Nemile scene komentirao je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

''Ovo se upravo događa u Livnu. Specijalcima na žene, djecu i mještane koji brane izvore pitke vode od "investitora" koji su na krajnje netransparentan način dobili dozvole za kopanje u vodozaštitnoj zoni. Unatoč negativnom mišljenju struke, unatoč svim zakonima, "investitor" inzistira na radovima, kao što vidite, uz ogromnu pomoć specijalnih snaga policije.
Jedino što su mještani tražili jeste javna rasprava da se argumenti izmjene, ništa više. Ovo vam je to "zajedništvo" u praksi.'', napisao je Raguž.

Poslijednja izmjena danaPetak, 26 Kolovoz 2022 10:12
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!