Logo
Ispiši ovu stranicu

FBiH ima atraktivne destinacije za koje se mogu koristiti vaučeri

FBiH ima atraktivne destinacije za koje se mogu koristiti vaučeri IKS portal

Vlada FBiH usvojila je program potpore razvoju turizma u iznosu od 5 milijuna KM, od kojih su 2 milijuna namijenjena za vaučere građanima. Vaučeri će biti dostupni od sljedećeg mjeseca i uz minimalnu nadoplatu dovoljni su za kraći odmor, piše Večernji list BiH. 

Najspektakularnija kupališta

- Očekujemo da, nakon svih proceduralnih obveza koje moramo ispoštovati, vaučeri budu operativni početkom kolovoza - kazala je prije nekoliko dana Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Digitalni vaučer je u vrijednosti od 200 KM, a minimalna vrijednost turističkog paket-aranžmana je 250 KM. To znači da građani trebaju doplatiti minimalno 50 KM kako bi ih iskoristili. Cilj je pomoći građanima FBiH otkriti ljepote FBiH te ih potaknuti na putovanje i domaći turizam. A prirodnih ljepota i turističkih destinacija u FBiH svakako ne nedostaje. Brojna su jezera i rijeke na kojima se može provesti ugodan odmor.

Izbor je raznolik - od Une i Krajine do jedinog bh. grada na moru Neuma. Poznati hoteli u Neumu sredinom kolovoza nude dva noćenja za dvije osobe od 500 do 600 KM, a vile i apartmani od 140 do 270 KM. Ono što svakako vrijedi posjetiti je Krajina. Bihać nije jedini "dragulj" ovog dijela, tu su i Štrbački buk, Martin Brod, Japodski otoci, Bosanska Krupa... Hoteli u Bihaću u ponudi imaju smještaj od 130 do 300 KM za dvije osobe koje bi tu provele dvije noći ili tri dana. Dvije noći u apartmanu za dvije osobe su od 190 do 270 KM. Tu je i Štrbački buk koji je simbol Nacionalnog parka Una.

Cijene su prihvatljive, pa je tako i u smještajima koji su jako dobro ocijenjeni cijena dviju noći za dvije osobe oko 100 KM. Neke vile imaju još jeftinije ponude - oko 70 KM, što je jako povoljno. Do unatrag nekoliko godina mnogi od nas nisu ni znali za Japodske otoke, kulturno-arheološko područje smješteno nadomak Bihaća.

Raspon cijena je zanimljiv - neke vile nude smještaj za tri dana i dvije osobe po cijeni od 190 KM, dok postoji i smještaj u ekskluzivnim vikendicama. Dvije noći u takvim kućama dvije osobe platit će oko 900 KM. Časopis "Time Out" izdvojio je 15 najspektakularnijih kupališta na svijetu, a na 12. mjestu našlo se i odredište iz BiH - vodopad Kravica. Jedan od najatraktivnijih prirodnih fenomena BiH smješten je na rijeci Trebižat, a slapovi širine oko 120 m predstavljaju jedinstven prizor i jedinstvenu lokaciju za kupanje. Jedno noćenje za dvije osobe u blizini ove lokacije kreće se od 68 KM za dvije osobe u apartmanu do 176 KM, koliko na bookingu stoji najam vile.

Rijeke, bazeni i jezera

Tu je i Jablaničko jezero. Dvije osobe će u poznatim apartmanima u ovom dijelu platiti 490 KM za četiri noćenja u kolovozu. Naravno, tu su i mnogo jeftinije opcije - 144 KM za dvije noći uz doručak ili 83 KM u istom razdoblju. Ne smijemo zaboraviti ni Boračko - najveće planinsko jezero u BiH, koje okružuju šume okolnih planina Prenj, Bjelašnice i Visočice. Dvije osobe će tako tu za cijelu vikendicu platiti oko 160 KM za dvije noći, a postoje i jeftinije verzije - oko 120 KM, dok se kuće s bazenima tu plaćaju za isto razdoblje oko 300 KM. I na kraju, ne smijemo zaboraviti Mostar. Uz brojne vile s bazenima, tu su i apartmani, kako u gradu tako i na Buni ili u Blagaju. Noćenje za dvije osobe u apartmanu kreće se od 50 KM, a najam vile s bazenom od 400 KM naviše. Ponuda je šarolika, a vaučeri se uistinu mogu dobro iskoristiti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!