Logo
Ispiši ovu stranicu

Razmatra se skraćivanje izolacije

Razmatra se skraćivanje izolacije

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na covid 19.

-Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na covid 19, ali na žalost nismo to još u mogućnosti s obzirom da, prema praćenju genetske slike virusa, imamo zastupljenu genetsku varijantu delta soja koronavirusa – izjavio je za Fenu direktor Zavoda za zdravstvo F BiH Siniša Skočibušić.

On pak smatra da će uskoro i u BiH doći do prevage omikron genetske varijante koronavirusa, s obzirom da je taj soj već dominantan u Europi.

Nova istraživanja su pokazala naime da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest.  

-Ukoliko bismo skratili izolaciju sada dok je delta genetska varijanta predominantna to bi dovelo u opasnost građane i ne bi se ispunio osnovni cilj izolacije, a to je prekid transmisije samog virusa – objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo F BiH..

Inače, u protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4 455 uzoraka, od čega je 1 889 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim županijama u Federaciji BiH.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!