Logo
Ispiši ovu stranicu

Sve veći broj razvoda u Hercegovini: "Sve poludjelo"

Sve veći broj razvoda u Hercegovini: "Sve poludjelo"

"Dobro bi bilo da se isključi struja jedno godinu dana pa bili bi zajedno, družili bi se makar, ako ne vani onda zna se gdje, ima soba. Sve pomanitalo i poludjelo, sve je do đavola otišlo pa i u braku ne možeš funkcionirati. Dosadi sve u životu dosadi, sve ima svoje. Ne može dugo ništa funkcionirati", kažu Trebinjci za ATV.

Broj razvoda zadnjih godina povećao se na jugu Srpske . Zbog bračnih bura pune ruke posla imaju mnogi. Prvi su na potezu službenici Centra za socijalni rad, za one sa maloljetnom djecom kreće postupak pomirenja. Od 26 parova prošle godine u Trebinju su pomirili dva. Razlozi razvoda su kažu ustaljeni. 

"Najčešći razlozi su neka neslaganja naravi, već narušene relacije koje već dostignu neki nivo da se ne mogu prevazići. To je nešto višegodišnje znači nesuglasice koje narasta a samo se zataškavaju pa onda samo dođu u situaciju kada postaje jasno da to više ne može", kazala je Željka Varaga, socijalni radnik. 

Kada  jedan od supružnika treba pravni savjet, tužbu ili žalbu tu je "Besplatna pravna pomoć". I oni kažu da su u prošloj godini najviše posla imali upravo oko razvoda.

"Ove godine imamo porast brakorazvodnih parnica. Oni dolaze iz čitave Hercegovine, od Foče do Trebinja. Mi pokrećemo parnični postupak to jeste podnosimo tužbu  ili ako je druga strana podnijela tužbu odgovaramo na nju i potom ih zastupamo pred sudom", ističe Anja Daković, v.d. pomoćnika direktora u Centru za pružanje besplatne pravne pomoć.

Za prvih devet mjeseci prošle godine u Srpskoj je razvedeno 627 parova, za čitavu 2020. razišlo ih se 948. Na jugu kažu da se mahom razvode parovi sa po nekoliko godina bračnog staža mada je bilo i onih koji su se razišli i nakon nekoliko desetljeća 

Trebinjski matičari točan broj razvedenih brakova ne znaju. Znaju da su u 2021 godini sklopili 250 brakova od čega je 161 iz Trebinja, nadaju se da su svi parovi i dalje u braku.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!