Logo
Ispiši ovu stranicu

Pooštrene mjere u FBiH

Pooštrene mjere u FBiH

Nakon sjednice Federalnog kriznog stožera Ministarstva zdravstva u utorak je održana konferencija za medije na kojoj je priopćeno da se mjere u Federaciji BiH pooštravaju.

Kako je rekao Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo, odlučeno je da u zatvorenim prostorima od sada može biti 30 ljudi, što znači da se smanjilo s 50 na 30.

Ako objekti odluče raditi po CTP principu (cijepljen/testiran/prebolio) mogu imati 60 osoba u unutrašnjem prostoru. Na otvorenom može biti 100 osoba, uz CTP potvrde do 200 ljudi. Sva veća okupljanja nisu dozvoljena, županijski stožeri mogu donositi samo restriktivnije mjere, a ne blaže, rekao je Čerkez.

Razlog restriktivnijih mjera je ozbiljna situacija zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

U ovom trenutku, kina, kongresi, kazališta i konferencije ostaju na broju 100. Procjena rizika je izvršena i imajući u vidu da je atmosfera tiha ostavili smo taj segment društva da može funkcionirati i dalje u potpunosti. Napravili smo određene korekcije u trajanju CTP potvrda. Ako ste preboljeli koronu, vaš test od sada vrijedi četiri mjeseca, ne kao do sada što je bilo šest mjeseci. Antigenski test vrijedi 24 sata, do sada je to bilo 48 sati. PCR test sa 72 sata se spušta na 48 sati. Ako ste minimalno cijepljeni s dvije doze, tada vaš test vrijedi šest mjeseci, a ako ste cijepljeni s tri doze, test vrijedi devet mjeseci, priopćio je Čerkez.

Istaknuo je da su jedina zaštita u ovom trenutku od omikron soja virusa tri doze cjepiva.

Za tri tjedna došlo je do velikog porasta zaraženih, s 2.200 ljudi došli smo na broj oboljelih od 7.200. Očekuje se još porast. Apeliramo na sve da se drže mjera i preporučujemo da izbjegavaju prijevoz gradskim prometnim poduzećima, pokušaju maksimalno izbjegavati sve gužve i bespotrebna okupljanja. Apeliramo na svo stanovništvo, nije naredba nego preporuka, da nosimo maske i na otvorenom da bi prekinuli odnosno usporili ovaj brzi rast, istakao je Čerkez.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić je rekao da je četvrti val pandemije veliko društveno i individualno opterećenje.

Preko 150 zaraženih na 100.000 stanovnika je već ozbiljno stanje. Federacija BiH trenutno ima 328 zaraženih na 100.000 stanovnika. Ovo je novo rasplamsavanje uvjetovano omikronom. U odnosu na prošli tjedan broj novopotvrđenih se povećao za 98 posto. Broj pacijenata na respiratoru u istom se razdoblju povećao za 37 posto, a broj preminulih za 29 posto, navodi Skočibušić.

Rekao je da je razina cijepljenih nezadovoljavajuća i da se moraju uvesti drugačije mjere i drugačiji način ponašanja.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!