Logo
Ispiši ovu stranicu

Veliki porast broja zaraženih u ŽZH, HNŽ i PŽ. Za veću zaštitu potrebna je booster doza

Veliki porast broja zaraženih u ŽZH, HNŽ i PŽ. Za veću zaštitu potrebna je booster doza

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mia Blažević kaže da u posljednja dva tjedna bilježe veliki porast potvrđenih slučajeva COVID-19 na cijelom području Federacije BiH,

naročito u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), Hercegovačko-neretvanskoj (HNŽ) i Posavskoj županiji (PŽ) gdje incidenca prelazi 500 slučajeva na 100.000 stanovnika.

- Možemo reći da je to posljedica praznika i pojave nove varijante virusa, Omikron, koja se širi značajno brže, u odnosu na prethodne varijante SARS-CoV-2 virusa koje su cirkulirale na području Federacije BiH. Takav skok rezultirat će velikim opterećenjem na zdravstveni sustav, koji može dodatno porasti i zbog ko-cirkulacije drugih respiratornih virusa prije svega gripe, koja se sporadično detektira (podtip A(H3)) - kazala je za Fenu dr. Blažević. 

Prioritet je i dalje povećanje obuhvata imunizacijom osoba koje još nisu cijepljene protiv COVID-19, svih dobnih skupina, naročito ranjivih skupina, starijih osoba i zdravstvenih djelatnika kao najefikasnije mjere.

- Da bi se podigla razina zaštite potrebno je provoditi i docijepljivanje booster dozom nakon tri mjeseca od posljednje doze, prema najnovijim smjernicama Stručnog savjetodavnog tjela za imunizaciju. Pojava slučajeva gripe, kao i ko-infekcija gripe i COVID-a, samo govori dodatno o važnosti cijepljenja i protiv gripe, naročito ranjivih skupina - navela je.

Epidemiologinja Blažević naglasila je i važnost dosljednog provođenja i pridržavanja svih preporučenih epidemioloških mjera (nošenje maske, pranje ruka, držanje distance i izbjegavanje okupljanja), da bismo se što efikasnije zaštitili od virusa i sačuvali naše i zdravlje svojih najbližih.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!