Logo
Ispiši ovu stranicu

Bebek: Brojni radnici "Aluminija" ni na nebu ni na zemlji

Bebek: Brojni radnici "Aluminija" ni na nebu ni na zemlji

Skoro dvije i pol godine od gašenja mostarskog „Aluminija“ brojni bivši radnici ovog nekadašnjeg giganta prepušteni su sami sebi.

Pedesetak njih našlo se ni na nebu ni na zemlji, kako to kaže Pero Bebek, bivši predsjednik Skupštine sindikata „Aluminija“. Bez plaće, ali i bez mirovine jer obećanja koja im je dala Federalna vlada o uvezivanju radnog staža nisu ispunjena, piše Avaz.

Neisplaćene mirovine

Radnici su, praktično, ispunili uvjete za mirovinu, ali to pravo ne mogu ostvariti.

- Vlada se, još u srpnju 2019. godine, oavezala da će nam uplatiti staž onako kako tko od nas pristiže za mirovinu. Međutim, uplaćeno je samo za prva četiri mjeseca, od rujna do prosinca 2019. godine, i na tome je sve stalo. Imamo radnika s čak 19 neisplaćenih mirovina. Vlada ne mrda, šuti, “Aluminijski kombinat” (“Aluminij” d. d., op. a.) postoji, a ljudi ne mogu u mirovinu - ogorčen je Bebek.

Pero_Bebek.jpg

Naglašava da su se prije pola godine obraćali i direktoru „Aluminija“, kao i Nadzornom odboru i tek su prije nekoliko dana dobili odgovor da bi sastanak mogao uslijediti početkom sljedećeg tjedna.

Silne tužbe

Međutim, s obzirom na dosadašnje iskustvo, bivši radnici nisu optimistični, kako nam to govori Romeo Biokšić, bivši predsjednik Sindikata.

- Naš bivši poslodavac, zajedno s Vladom FBiH, ne ispunjava obveze prema nama za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ali i silne tužbe koje smo, uglavnom, pravomoćno dobili. Strpljenje nam je na izmaku i vrlo ozbiljno razmišljamo o radikalnim potezima - poručio je Biokšić.

Stotine milijuna duga

Podsjetimo, pogoni „Aluminija“ su prije nešto više od godinu iznajmljeni izraelsko-kineskoj grupaciji „Abraham“, koji su osnovali tvrtku „Aluminij Industries“. Do danas nije poznato koliko se bivših radnika, od njih 930, vratilo na posao.

Proizvodnja u „Aluminiju“ je ugašena 10. srpnja 2019. godine, a dug kompanije premašio je iznos od 400 milijuna KM.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 21 Studeni 2021 11:41
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!