Logo
Ispiši ovu stranicu

Novo poskupljenje: Boca plina 30 maraka

Novo poskupljenje: Boca plina 30 maraka

Cijena plina u RS bilježi novi rast te je tako punjenje plinske boce za domaćinstvo u posljednjih nekoliko mjeseci ponovo poskupjelo i sada košta oko 30 KM.

Prema ranijim pisanjima "Nezavisnih novina", u ožujku ove godine plin je koštao od 20 do 27 KM, dok sada punjenje plinske boce za domaćinstvo iznosi oko 30 KM.

Kako saznaju iz različitih izvora, cijene su dosta porasle u relativno kratkom periodu. Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, za "Nezavisne novine" je rekao da se cijene tečnog naftnog plina kreću od 1,49 do 1,59 KM po litru.

Naveo je da se može očekivati i dodatno poskupljenje prirodnog plina u narednom periodu.

"Ponovni skok cijena je teško prognozirati, ali očekujemo da će se desiti u sljedećih 10 do 15 dana i iznosit će u prosjeku tri do četiri feninga", rekao je Trišić. Istakao je da poskupljenje ovisi od ulaznih cijena te od deficita i globalnih poremećaja tržišta, što se reflektira na maloprodaju.

Dodao je da će se ovakva situacija nastaviti i u prvom kvartalu 2022. godine te smatra da je to povezano sa stanjem u vezi s energenatima, ne samo s naftnim derivatima, već i s električnom energijom.

"U Europskoj uniji neke termoelektrane koje koriste ugalj i fosilna goriva su isključene iz procesa proizvodnje, dok su potražnja i potrošnja ostale na istom nivou. Međutim, proizvodnja to nije mogla ispratiti", istakao je Trišić.

Na jednoj banjalučkoj pumpi, kako su sugovornici potvrdili, punjenje plinske boce košta od 30 do 33 KM, dok je cijena cijele pune plinske boce 75 KM.

Ovaj porast cijene plina na benzinskim pumpama u gradu na Vrbasu u usporedbi s nekim drugim gradovima Srpske je znatno veći.

U jednoj pumpi u Bijeljini rekli su da je punjenje plinske boce za domaćinstvo nešto jeftinije i da košta oko 25 KM.

Da ponovni rast cijena plina brine građanina kazala je i Rajka M., umirovljenica iz Banja Luke, koja ističe da već godinama plin koristi za kuhanje te da će zbog novog poskupljenja razmisliti da li da ga i dalje koristi.

"Godinama kuham na plin, brže mi je tako, a i prosto sam navikla, ali s ovim novim poskupljenjem nisam sigurna da li mi se isplati koristiti ga.

Od moje mirovine, sa svim drugim poskupljenjima teško da ću moći priuštiti redovno punjenje plinske boce", navela je ova Banjalučanka.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!