Logo
Ispiši ovu stranicu

U listopadu 1.910 inspekcijskih nadzora poštivanja epidemioloških mjera u FBiH

U listopadu 1.910 inspekcijskih nadzora poštivanja epidemioloških mjera u FBiH

Inspekcijski organi u FBiH nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera svim raspoloživim kapacitetima, te poduzimaju sve aktivnosti u okviru svoje nadležnosti na sprečavanju daljeg širenja koronavirusa u FBiH, u skladu s odlukama nadležnih kriznih stožera.

U toku listopada 2021. godine, prema trenutno dostupnim podacima, inspekcijski organi u FBiH izvršili su ukupno 1.910 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je kod 61 subjekta nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 61 prekršajnog naloga u iznosu od 88.700 KM.

Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera izrekli  292 rješenja o otklanjanju nedostataka. Također su izdata i 4 rješenja o zabrani rada fizičkim licima koja nisu pod sanitarnim nadzorom, te 85 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta. Najveći broj nadzora izvršili su inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove Zeničko-dobojske županije (735).

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su u rujnu izvršili 168 inspekcijskih nadzora u okviru kojih su utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje 19 prekršajnih naloga u iznosu od 31.600,00 KM, te izdali 24 rješenja o otklanjanju nedostataka, 4 rješenja o zabrani rada i 85 upozorenja.

- Analizom ishoda izvršenih nadzora konstatuje se fokus inspekcijskih organa na provođenju preventivnih i korektivnih mjera, kroz koje su postupajući inspektori subjektima nadzora ostavili mogućnost otklanjanja uočenih nedostataka i usklađivanja poslovanja s propisanim mjerama. Također je evidentiran i nešto manji broj uočenih prekršaja u odnosu na prethodni mjesec. Do kršenja minimuma obavezujućih mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi - priopćeno je iz FUZIP-a.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji županijskim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera u Federaciji BiH.

Iz FUZIP-a napominju  da su kazne za prekršaje propisane  Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000 - 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500 KM do 2.000 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 KM do 8.000 KM; za fizička lica od 100 KM do 2.000 KM,  s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZ FBiH.

FUZIP apelira na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit osobnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!