Logo
Ispiši ovu stranicu

Parlament FBiH uvodi sankcije zastupnicima: Nema paušala za nedolazak

Parlament FBiH uvodi sankcije zastupnicima: Nema paušala za nedolazak

Da sjednicama Zastupničkog doma Federalnog parlamenta nazoči sve manji broj zastupnika, svjedoče i zvanični izvještaji sa sjednica, pa je tako na posljednjoj bilo nazočno 70 od 98 parlamentaraca.

Zakoni i odluke, važni za građane, gospodarstvo i državu, jedva su prošli ili su čak oboreni zbog manjka ruku. Odsustvo sa sjednica ili češći boravak u restoranu nego u sali, slika je odnosa pojedinaca prema povjerenju koje su im građani dali na izborima.

U formi nacrta usvojen je novi etički kodeks kojim će svako neopravdano odsustvo, kao i svako napuštanje sjednice prije završetka biti kažnjavano oduzimanjem paušala parlamentarcima za taj mjesec, dok će uzastopno odsustvo s tri sjednice značiti oduzimanje paušala za narednih šest mjeseci. Paušal iznosi 660 KM, a ovim mjerama bi bile napravljene značajne uštede.

Zastupnik SDP-a BiH Irfan Čengić, član Etičke komisije, kaže da su ključne prednosti to što će se uvesti mogućnost kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice, a uzimaju redovno plaću.

- Predsjedavajući će imati mnogo veći set mjera za očuvanje reda i mira na sjednicama, a uvode se i pojedine norme vezane za sukob interesa prilikom glasanja. Etički kodeks je u nacrtu, a zastupnici koji nisu redovni na sjednicama već se žale na takve odredbe - kazao je Čengić za „Avaz“.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!