Logo
Ispiši ovu stranicu

Znate li kako možete provjeriti jesu li vam uplaćeni doprinosi, jeste li prijavljen, osigurani….

Znate li kako možete provjeriti jesu li vam uplaćeni doprinosi, jeste li prijavljen, osigurani….

Znate li kako Porezna uprava Federacije BiH nudi građanima – osiguranim osobama usluga za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja putem online portala!?

Ovu uslugu mogu koristiti osigurana osobe koja su obavezno osigurana (zaposlene osobe ili su bile zaposlene osobe) u skladu sa zakonima kojima se regulira mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u Jedinstvenom sistemu Porezne uprave Federacije BiH.

Za provjeru uplaćenih doprinosa i evidentiranog osiguranja, zaposlene osobe mogu provjeriti da li im je i u kojem iznosu poslodavac uplatio doprinose i prijavio kod nadležne organa počevši od 2011. godine kada je uspostavljen Jedinstveni sustav (uključujući i one zaposlene osobe kojima je od 2011. godine prestalo obavezno socijalno osiguranje tj. radni odnos).

Usluga je namijenjena za zaposlene osobe ili su bile zaposlene osobe:

-Građane BiH – koji posjeduju valjanu osobnu iskaznicu i dodijeljeni osobni identifikacijski broj (LIB/OIB).

-Strane građane koji su registrirani u Poreznoj upravi Federacije BiH putem ranijeg RSFL ili novog POR-504 obrasca – sa dodijeljenim JMB-om za strana lica i osobnim identifikacijskim brojem (LIB/OIB).

-ŠtO je LIB/OIB? Kako dobiti LIB/OIB?

Osobni identifikacijski broj (LIB/OIB) je jedinstveni broj koji Porezna uprava Federacije BiH dodjeljuje svakom osiguranom licu upisanom u Jedinstveni sistem.

Za dobivanje LIB/OIB-a zaposlena osoba treba posjetiti poreznu ispostavu prema svome prebivalištu i uz pokaz osobne iskaznice dobiti Obavijest sa osobnim podacima koje sadrži trajni LIB/OIB sa kojim može koristiti ovu uslugu.

Kontakt podatke za porezne ispostave možete naći na sljedećem linku: Kontakti.

Napomena: Porezna uprava Federacije BiH i na ostalim službenim dokumentima koje izdaje osiguranim osobama iz Jedinstvenog sistema (npr. Potvrda o statusu – obrazac JS 3600, Uvjerenje o uplaćenim doprinosima – obrazac JS 3650, Uvjerenje o osiguranju – obrazac JS 3610) ispisuje zaposlenim osobama osobne podatke o LIB/OIB-u koji su trajnog karaktera i osobe koje posjeduju ove dokumente mogu koristiti ovu uslugu bez dodatnog odlaska u poreznu ispostavu radi dobijanja trajnog LIB/OIB-a.

Način korištenja usluge E-doprinosi

Uslugu je moguće koristiti sa sljedećim osobnim podatcima svake zaposlene osobe:

-jedinstveni matični broj (JMB),

-ime jednog roditelja (prema evidenciji iz MUP-a/ranijeg RSFL ili novog POR-504 obrasca),

-osobni ID broj (LIB/OIB),

-broj osobne iskaznice (državljanstvo za strane građane).

Korisničko uputstvo za korištenje online portala: Uputstvo

Obavijest nje za zaposlene osobe korisnike online portala: Napomena

Portal je moguće koristiti putem vodećih internet pretraživača na svim tipovima elektronskih uređaja (računar, laptop, tablet, mobitel i dr.) bez dodatnih tehničkih preduvjeta.

Napomena: Usluga omogućavanja pristupa podacima o iznosu uplaćenih doprinosa putem interneta za zaposlenike je propisana u članu 18. Zakona o izmjenama Zakona o Jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa (Sl. Novine FBiH br. 30/16).

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 24 Veljača 2021 15:09
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!