Logo
Ispiši ovu stranicu

Za hercegovačku autocestu još 6,2 mil. eura, uskoro se dobiva dodatnih 7,2 kilometara

Za hercegovačku autocestu još 6,2 mil. eura, uskoro se dobiva dodatnih 7,2 kilometara

Mozaik autoceste koja će povezati Mostar s jugom zemlje, odnosno s granicom s Republikom Hrvatskom, dobiva svoje obrise, a intenzivni radovi na nekoliko dionica, kao i pripremne aktivnosti na nekim drugim, pokazuju kako su izvođači, ali i vlasti, odlučni u naumu da što prije dovrše južni dio strateški važnog koridora Vc.

U tom kontekstu svakako treba gledati i odluku kojom je Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog ugovora o grantu (koridor Vc 2, poddionica: Buna - Počitelj) između Bosne i Hercegovine i Europske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europski zajednički fond za zapadni Balkan.

Novi grant

Radi se o grantu Europske unije vrijednom 6,219.140 eura, a sredstva su namijenjena za izgradnju autoceste po međunarodnim standardima, dužine 7,2 km između Bune i Počitelja. Prijedlog ugovora s osnovama za zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i riznice. Novac je, kao što je vidljivo, namijenjen i poddionici Buna - Počitelj, a koja je pak dio dionice autoceste na koridoru Vc Mostar jug – Počitelj.

Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena, tako da ne presijeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva nadvožnjaka, jedan podvožnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok. Kada je riječ o radovima koji su se izvodili na ovoj podionici u razdoblju od listopada do kraja prosinca, najviše aktivnosti bilo je na kolničkoj konstrukciji glavne trase, a osim toga vršeni su radovi na vodozaštiti i radovi na odmorištu Rotimski potok. Ova poddionica jedna je od onih na kojima su radovi u završnoj fazi. Nešto južnije pak radi se na poddionici autoceste Počitelj – Zvirovići, a koja je od izuzetne važnosti za cijelu Hercegovinu.

Dužina ove poddionice iznosi 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. Sam LOT 1 podijeljen je na dvije sekcije, prva je od početka trase do početka mosta Počitelj, a druga sekcija je od kraja mosta Počitelj do kraja poddionice. LOT 2 je sam most Počitelj koji je jedan od najkompleksnijih projekata na koridoru Vc. Sjeverno prema Mostaru u tijeku su pripremne aktivnosti na dvjema poddionicama; u tijeku su aktivnosti na provođenju natječajnih procedura za poddionice Kvanj – Buna i Mostar jug – Kvanj, a njihovom izgradnjom Mostar će konačno biti spojen modernom autocestom s graničnim prijelazom Bijača. Još sjevernije najveći izazov tek slijedi. Radi se, naravno, o često spominjanom tunelu Prenj. Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić nedavno je za Večernji list kazao kako tehnički najveći i najzahtjevniji projekt na koridoru Vc jest tunel Prenj, koji je deveti najduži tunel u Europi, a sam tunel prati i izgradnja poddionice Mostar sjever – Mostar jug. Prioritet Ministarstva, naglasio je, zajedno s Upravom JP Autoceste FBiH i općenito Vlade FBiH jest izgradnja tunela Prenj te poddionica Mostar sjever – Mostar jug. 

Tunel Prenj
Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i veza u kolovozu prošle godine donijela odluku kojom je izgradnja dionice autoceste tunel Prenj na koridoru Vc proglašena javnim interesom za FBiH, što znači da se može početi s procesom eksproprijacije. U kontekstu radova na cjelokupnoj trasi koja prolazi Federacijom cilj je do 2022. zatvoriti financijsku konstrukciju i završiti projektiranje za cijeli koridor Vc kroz FBiH kako bi do 2028. bio završen koridor Vc u potpunosti. Istodobno, vrijedi navesti kako je Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog ugovora o grantu (koridor Vc 2, poddionica tunel Zenica - Donja Gračanica) između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicijski grant iz programa Europski zajednički fond za zapadni Balkan, vrijedan 9,222.000 eura.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!