Logo
Ispiši ovu stranicu

Na samom početku godine tisuće su već napustile BiH

Na samom početku godine tisuće su već napustile BiH

Nije davno bio 1. siječnja niti je davno bila Nova godina, ali kako sve u ovim pandemijskim, kriznim vremenima djeluje kao dug dan, onda se još nismo adaptirali na situaciju i počeli pronalaziti načine izlaska iz krize.

Ili - neki ipak jesu. Zaključno s posljednjim danom prošle, 2020. godine u Federaciji BiH je bilo zaposleno 520.493 ljudi, piše Večernji list BiH.

Čekalo se kraj godine

U statistici, od 11. siječnja 2021. broj zaposlenih pao je na 516.081 zaposlenu osobu. U prijevodu, gotovo 4 i pol tisuće onih koji su bili zaposleni do 31. prosinca u samo 11 dana nove godine ostalo je bez posla. Kako doznajemo, ipak novi pad broja zaposlenika vezan je uz dvije stvari, a to je da jedni odlaze u mirovinu, a drugo je, i to ono najčešće, da mnogi odlaze van. Upravo to nam je potvrdio i jedan analitičar koji je želio ostati anoniman. - Kraj godine mnogima je prilika za novi početak, ali ne i, nažalost, u našoj zemlji. Osobno znam barem deset ljudi koji su čekali kraj godine da napuste ovu zemlju i odu u Njemačku. Neki su planirali ići i prije. Međutim, kako se stanje s pandemijom razvijalo u negativnom smjeru, onda su pričekali s napuštanjem BiH. Sada, kada se kraj krize nazire, onda se i radnici ohrabruju. To je osobito vidljivo u dijelovima Unsko-sanske županije, ali i RS-a, za koji nema statistike. Muževi sa sobom povlače supruge i djecu. Ognjišta se na ovim prostorima gase. I nije to samo problem BiH. Međutim, ovdje se to najviše osjeti jer optimizma nema. I ostale zemlje bile su u ratu, pretrpjele strahote, ali se krenulo dalje, ima naznaka da će biti bolje. Val odlazaka krenuo je već od studenoga i to se vidi po tome da je sada 5500 zaposlenih manje nego tada - ističe sugovornik.

Potreban restart

Pandemija je otkrila i negativne strane gospodarstva u BiH. Neke tvrtke smanjivale su plaće na minimalac, nisu uplaćivale doprinose, uvele su cjelodnevni ili svakodnevni rad svojim zaposlenicima, neovisno o vikendima. Sve ono ružno izlazi na površinu. Nedavno smo objavili priču Seada Delića koji je u jednoj tvrtki u Gračanici kao poslovođa za 15 dana koliko se radilo primao 450 KM, dok su ostali radnici dobivali između 250 i 350 KM. - To samo pokazuje da je bolje biti beskućnik, primjerice, u Njemačkoj nego zaposlenik u nekim tvrtkama u BiH. Dovodimo se u stanje da svaka općina ili grad moraju imati pučku kuhinju i zbog zaposlenih, a kamoli zbog nezaposlenih. Ovdje treba napraviti neki restart. Pandemija će završiti, nazire se svjetlo na kraju tunela, ali onda se treba oporavljati. Dok, primjerice, Hrvatska i razorena potresom užurbano provodi mjere i želi spremna biti za novi početak, dok Srbija određene segmente gospodarstva oporavlja i u najvećoj krizi, mi stojimo na mjestu i ako se nešto suvislo ne napravi, kolektivno smo u problemima - zaključio je analitičar koji upozorava na vjerojatnost još lošijih brojki oko nezaposlenosti i odlazaka.

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!