Logo
Ispiši ovu stranicu

Kako banke kontroliraju pologe gotovine te koja su ograničenja za građane

Kako banke kontroliraju pologe gotovine te koja su ograničenja za građane

Građani koji vrše gotovinske pologe u našim bankama često znaju imati neugodnosti, a postupanja bankarskih službenika razlikuju se od banke do banke. Bankarski službenici u posljednje vrijeme često kao granicu postavljaju dvije tisuće KM.

Javio  se čitatelj koji u banci u kojoj duži niz godina ima bankovni račun nije mogao položiti 11 tisuća KM, tražen mu je dokaz o porijeklu novca. Iako je imao kupoprodajni ugovor, kao dokaz odakle mu novac, banka to nije prihvatila, piše Klix.ba

Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti Agencija za bankarstvo postavila je okvire, ali postupanje banaka obično je znatno rigoroznije.

Zakon je naredio da su banke dužne Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) redovno izvještavati i dostavljati informacije o svakom pokušaju i izvršenoj transakciji, bez obzira na iznos, ako postoji sumnja da se radi o pranju novca ili financiranju terorističkih aktivnosti te gotovinskoj transakciji čija vrijednost iznosi ili prelazi sumu od 30 tisuća KM.

Mimo toga, za sve transakcije pa i one manje od 30 tisuća, banke su dužne pratiti poslovne aktivnosti koje poduzima klijent provodeći mjere identifikacije i praćenja uz primjenu principa upoznaj svog klijenta, uključujući i porijeklo sredstava koja se koriste u poslovnim operacijama.

"Zakonom je propisano da banke svojim internim aktom trebaju definirati procedure za provođenje ovih mjera. Banke su dužne odrediti obim i učestalost mjera koje odgovaraju riziku pranja novca ili financiranja terorističkih aktivnosti kojim su izložene u obavljanju pojedinačnih transakcija ili poslovnih operacija pojedinačnog klijenta", navodi se u zakonu.

Banke su, prilikom provođenja mjera Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, dužne, u postupku provjere uplate gotovine izvršiti identifikaciju i verifikaciju izvora sredstava koja su predmet gotovinskih uplata, kaže za portal Klix.ba Faris Bogunić, direktor Sektora specijalističkog nadzora subjekata bankarskog sustava u Agenciji za bankarstvo FBiH.

"U tom cilju banke su, između ostalog, a uvažavajući nivo rizika klijenta, dužne definisati i limite gotovinskih transakcija te sve transakcije u iznosu iznad definisanog limita provjeriti. Provjeru izvora sredstava banke trebaju izvršiti na osnovu dokumenata, podataka ili informacija dobivenih iz pouzdanih i nezavisnih izvora (dokazi o porijeklu sredstava, kao npr. ugovor o kupoprodaji, ugovor o zakupu, potvrde o isplati u gotovini s druge banke i sl.)", kaže on.

Naglašava i kako Agencija za bankarstvo Federacije BiH vrši nadzor nad radom banaka u vezi s primjenom odredbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti kojima se propisuju obaveze provođenja mjera za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, te zahtijeva od banaka dosljednu primjenu propisa iz ove oblasti.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!