Logo
Ispiši ovu stranicu

Kako je carinska dokumentacija izdana u Ljubuškom dospjela kod beskućnika u Banja Luci?

Kako je carinska dokumentacija izdana u Ljubuškom dospjela kod beskućnika u Banja Luci?

Fotografije koje vidite na naslovnoj stranici nastale su 19. listopada ove godine oko 14 sati u centru Banjaluke.

Preciznije, na parkingu starog zanatskog centra na koji se dolazi iz Ulice Ivana Franje Jukića, u neposrednoj blizini sjedišta Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, piše Inforadar.

Fotografije dokazuju da se u prikolici bicikla, koje je po našem saznanju Inforada vozio beskućnik (identitet poznat redakaciji), nalazila originalna carinska dokumentacija.

Vještačenjem je ustanovljeno da su uz ove carinske deklaracije i svi priloženi dokumenti potrebni za carinjenje. Riječ je o dokumentima iz prvih dana listopada 2020., iako je, prema zakonu, obvezan rok čuvanja minimalno 10 godina.

Na deklaracijama je uočljivo da je uvoznik kompanija Tioil d.o.o Bila (Vitez), deklarant odnosno špediter Interagent d.o.o. Mostar, a krajnja adresa Carinska ispostava Ljubuški, gdje je obavljeno carinjenje. Dakle, uvoznik je iz Viteza, špediter iz Mostara, carinska ispostava u Ljubuškom, a deklaracije u Banja Luci, i to bačene i odvezene kolicima u „nepoznatom“ pravcu.

Zanimljivo je da je na deklaracijama uočljivo kako su uvezena „pakovanja“ robe, iako je kompanija Tioil registrirana kao poduzeća za trgovinu naftom i naftnim derivatima.

Tioil-carinski-dokumenti-u-kolicima-oznaceno-crvenom-696x794.jpg

U pozadini ovoga vođena je velika istraga sigurnosnih agencija te je u vezi s tim sačinjen izvještaj koji je SIPA podnijela Tužiteljstvu BiH nakon višegodišnjeg operativnog rada. U izvještaju, do kojeg je Inforadar došao u Tužiteljstvu BiH, između ostalog je navedeno i da je ova dokumentacija svjesno bačena nakon izvršenog uvoza naftnih derivata za kompaniju Tioil d.o.o.!

Rješavanje dokumentacije je bilo neophodno jer se, kako se navodi u prijavi, za ovu tvrtku istovremeno radi i dvojno knjigovodstvo da bi se izbjeglo plaćanje stvarnog iznosa uvoznih taksi, trošarina i poreza, odnosno, na njeno ime pod istim brojem uvezla se potpuno druga roba, čime se pokriva stvarni promet.

Tvrtka Tioil d.o.o. Bila osnovana je 2002. a trenutačno ima više od 250 zaposlenih. U osobnoj karti Tioil ističe da je predmet njihovog poslovanja uvoz i prodaja nafte i naftnih derivata, međunarodni transport paletirane robe i međunarodno otpremništvo.

Na pitanja o spornoj dokumentaciji te o tome šta su konkretno uvezli u BiH preko carinske ispostave Ljubuški, koja su na službeni e-mail ove firme uputili prije točno 17 dana, iz Tioila nikad nisu odgovorili.

Prema informacijama s kojima raspolaže Inforadar, predstavnici SIPA u dva su navrata održali sastanke sa tužiteljicom Tužilteljstva BiH Vedranom Mijović. Usprkos tome što je SIPA još prije godinu i po podnijela Tužiteljstvu podnijela izvještaj u kojem je dokumentiran veliki kriminal, istraga tapka u mjestu.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!