Logo
Ispiši ovu stranicu

Dok zaposleni liječnici odlaze, na zavodima za zapošljavanje više od 140 liječnika

Dok zaposleni liječnici odlaze, na zavodima za zapošljavanje više od 140 liječnika

Uvremenu kada svakodnevno slušamo da iz BiH odlaze liječnici i medicinsko osoblje nezadovoljno plaćama koje imaju, s druge strane ne možemo ignorirati činjenicu da nam liječnici, općenito medicinsko osoblje, istovremeno, ima na zavodima za zapošljavanje, piše Faktor.

Tako u Tuzlanskoj županiji svoju šansu na zaposlenje čeka 81 doktor medicine, a 2.235 medicinskih sestara-tehničara. U Sarajevskoj županiji je 48 doktora medicine na evidenciji nezaposlenih, među kojima ima internista, oftamologa, kirurga...

- Kada je riječ o liječnicima, oni se prijavljuju na evidenciju odmah iza obrazovnog sustava. Nakon diplomiranja prijave se i sačekaju prvi natječaj. Praksa je pokazala da prvo zaposlenje bude preko nekog od programa sufinanciranja zapošljavanja liječnika Zavoda zdravstvenog osiguranja. Liječnici se jako kratko zadržavaju na evidenciji - kaže Amela Makul, stručni suradnik za informiraje Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanske županije.

Na evidenciji ove službe se nalazi 81 doktor medicine, a diplomiranih medicinskih sestara, inženjera laborantske dijagnostike, inženjera medicine radiologije je 147, dok je medicinskih sestara/tehničara 2.235.
- Potražnja za srednjoškolskim medicinskim osobljem postoji u skladu s potrebama bh. tržišta rada, što znači da se osobe ove struke zapošljavaju, ali da obrazovni sustav proizvodi više od same potražnje - objašnjava Makul.

Na evidenciji nezaposlenih u Sarajevskoj županiji ukupno je prijavljeno 48 doktora medicine i to 42 doktora medicine, po jedan internist, oftamolog, kirurg, doktor medicine rada, sudske medicine i dermatolog.

- Mi imamo izuzetnu suradnju sa Zavodom za zapošljavanje SŽ, ali zapošljavati se može kada za to dobijemo zeleni signal od Vlade SŽ i resornog ministarstva zdravstva. Nedostajući kadrovi se zapošljavaju kroz projekte koje odobrava Vlada SŽ s kojom imamo odličnu suradnju - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ. Video Player is loading.

Podsjeća da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje dosta specijalističkog kadra.

- Nedostaje pedijatara, osoblja u oblasti školske medicine, u obiteljskoj medicini. Dakle, školska i obiteljska medicina su nam najalarmantniji. Deficitarno zanimanje je već više godina doktor radiologije jer tu specijalizacija traje oko šest godina. I nije isto biti doktor radiologije i inženjer radiologije. Naime, inženjer radiologije je srednji stručni kadar s visokom školom, a doktor radiologije ima studij medicine, plus šest godina specijalizacije. E o tom kadru se moralo voditi računa prije 15 godina, i tu je zakazala politika planiranja, i to sada dolazi na naplatu - govori Šarkić.

Kada je riječ o nezaposlenom zdravstvenom osoblju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, na evidenciji zavoda za zapošljavanje su tri doktora medicine, 30 inženjera medicinske radiologije, 79 fizioterapeuta i 279 medicinskih sestara-tehničara.

U Zeničko-dobojskoj župaiji na zavodu za zapošljavanje je ukupno 985 medicinskih sestara, četiri doktora medicine, pet doktora medicine-radiologa, jedan doktor obiteljske medicine, ali i 18 operatora na opremi medicinske radiologije.

U Posavskoj županiji su rekli kako na zavodu za zapošljavanje nemaju doktora medicine. Na evidenciji nezaposlenih je 99 medicinskih sestara, 17 medicinskih laboratorijskih tehničara i četiri farmaceutska tehičara.

 

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!